Provincies: geen geld naar Tennet

De provincies en gemeenten die veel geld hebben overgehouden aan de verkoop van energiebedrijf Essent, moeten op zoek naar een nieuwe investering om dat geld te laten renderen. Vrijdag maakten zij bekend dat zij het geld niet willen uitlenen aan de landelijke hoogspanningsnetbeheerder Tennet, zoals ze van plan waren.

Van onze verslaggever Michael Persson

Belangrijkste reden om van de lening af te zien is het avontuur dat Tennet is aangegaan in Duitsland. De netbeheerdert heeft in november 40 procent van het Duitse hoogspanningsnet overgenomen van energiebedrijf Eon.

‘We zijn uit Essent gestapt omdat dat bedrijf zich aan het ontwikkelen was tot een onderneming die door overnames te grote buitenlandse risico’s ging lopen’, zegt een woordvoerder van de provincie Noord-Brabant. ‘Maar nu doet Tennet hetzelfde. Het zou raar zijn om dan daar ons geld in te steken.’

De redenering is opmerkelijk, omdat Tennet een staatsbedrijf is. ‘Kennelijk denkt de eigenaar van Tennet anders over de risico’s’, aldus de woordvoerder.

De ex-aandeelhouders van Essent zouden 1 miljard euro in Tennet hebben willen steken. Een woordvoerder van het bedrijf zegt het besluit ‘jammer’ te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden