Provincie Friesland wil deel Nuon snel verkopen

De provincie Friesland wil zijn aandelen in energiebedrijf Nuon snel verkopen. De provincie wil daarvoor een splitsing aanbrengen tussen het stroomnetwerk en de handelspoot van Nuon....

Van onze verslaggever

Het pleidooi van de provincie Friesland, die 12,5 procent van de aandelen in Nuon bezit, komt aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer over de privatisering van energiebedrijven. Stroombedrijven als Nuon en Essent willen graag hun aandelen aan institutionele beleggers kunnen verkopen, maar mogen dat niet zomaar. Door de politieke angst dat verkoop van energiebedrijven het beheer van stroomnetten gaat versloffen, is een definitieve beslissing over de privatisering van energiebedrijven keer op keer uitgesteld.

Het voorstel van de provincie om Nuon te ontvlechten is tegen het zere been van het energiebedrijf. Nuon wil het beheer van stroomdraden en de handelsdivisie graag in één hand houden. 'Nuon is het oneens met een ontvlechting', stelt woordvoerder Bart Sikking. De stroomgigant bepleit dat een ontvlecht bedrijf aan waarde verliest en dat een handelsdivisie binnen Europa een eenvoudige overnameprooi wordt.

Friesland betwist deze opvatting van Nuon. In opdracht van de provincie heeft zakenbank Merrill Lynch uitgezocht of gesplitste verkoop tot een waardedaling zou leiden. Volgens de zakenbank leidt een splitsing zelfs tot meerwaarde.

Minister Brinkhorst benadrukte vrijdag nogmaals dat hij geen verplichte splitsing wil aanbrengen tussen het netwerk en de handelspoot. Hij acht een juridische splitsing samen met een strenge toezichthouder afdoende om de kwaliteit van het netbeheer te waarborgen.

Printerfabrikant

Océ gaat meer

banen schrappen

ANP

VENLO

De fabrikant van printers en kopieerapparaten Océ schrapt 175 banen extra. De reductie komt op het aantal van 1350 dat eerder al moest verdwijnen. Océ sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Het gaat deze keer om de verplaatsing van de assemblage van printers en de aankoop van onderdelen. De productie gaat naar Oost-Europa en China. De plannen zijn maandag aan de Ondernemingsraad voor advies aangeboden.

Océ denkt dat de kosten flink naar beneden kunnen door de verplaatsing. Het gaat hier volgens de onderneming om tientallen procenten door een lager loonpeil. Hierdoor denkt de onderneming een sterkere concurrentiepositie op de wereldmarkt te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden