De winnaar & verliezer van de week

Prosus pronkt met techtrofee uit Azië, PostNL krijgt tik op de vingers vanwege illegale arbeid

Peter van Ammelrooy

Winnaar: Bob van Dijk haalt Indiaas techjuweel en bonus binnen

Bob van Dijk Beeld Bloomberg via Getty Images
Bob van DijkBeeld Bloomberg via Getty Images

De best beloonde topman van Nederland, Bob van Dijk van Prosus, heeft een uitstekende week achter de rug. De investeringstak van het Zuid–Afrikaanse techbolwerk Naspers heeft een slag geslagen door BillDesk in te lijven voor 4,7 miljard dollar (bijna 4 miljard euro).

BillDesk is voor de meeste krantenlezers een onbekende naam, behalve voor degene die de krant openslaat in India. Het 21 jaar oude bedrijf is daar de grootste afhandelaar van onlinebetalingen. BillDesk verwerkt 70 procent van alles wat Indiërs online afrekenen.

BillDesk is een smakelijk hapje. In de eerste plaats omdat steeds meer inwoners van India zich op internet begeven en steeds meer van hen via internet bestellen. Het bedrag aan onlinetransacties is in drie jaar met 80 procent gegroeid tot 44 miljard dollar dit jaar.

Prosus gaat zijn Indiase aanwinst onderbrengen bij PayU, de financiële dienstverlener die al in twintig landen opereert. BillDesk is de grootste aankoop sinds de beursgang van de techinvesteerder afgelopen juli.

Van Dijk heeft zijn salaris en bonussen (15 miljoen euro vorig jaar) wel weer verdiend, zou je denken. Maar de aandeelhouders dachten daar anders over: ze wilden het beloningsbeleid wegstemmen.

Met Naspers als grootaandeelhouder (72 procent) maakte het verzet minder kans dan een sneeuwbal in de hel. Op de algemene vergadering werd de beloningsparagraaf vorige week goedgekeurd, werd donderdag bekend. De week kón eigenlijk al niet meer stuk voor Van Dijk.

Verliezer: Herna Verhagen liet PostNL-pakjes bezorgen door illegalen

Herna Verhagen Beeld Sander Koning / ANP
Herna VerhagenBeeld Sander Koning / ANP

Op de website van PostNL staan louter lachende bezorgers. Eentje wordt er in een fototrucage voor een bedrijfsmagazine over innovaties in een Star Trek-achtige teleporter (‘Beam me up, Scotty!’) naar god-weet-waar getransporteerd. Ook hij grijnst van oor tot oor. Al die vrolijkheid wekt de indruk dat het mieters is om te werken is bij de 222 jaar oude brief- en pakketbezorger, sinds 2012 onder leiding van ceo Herna Verhagen.

Donderdag viel er even iets minder te lachen. Toen meldde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat ze een boete van 288 duizend euro heeft opgelegd aan PostNL. Het bedrijf had verzuimd na te gaan of vier van zijn onderaannemers wel netjes werkvergunningen hadden voor 36 buitenlandse chauffeurs. PostNL liet via het ANP weten dat de ‘controleprotocollen’ zijn doorgelicht en aangescherpt.

Verhagen weet al langer dat niet alles pluis is. Vorig jaar november signaleerde de SZW-inspectie al dat er veel mis is bij de pakketbezorging in Nederland. Negen van de tien onderaannemers van firma’s als PostNL en DHL hadden zaken niet op orde, zoals het bezit van geldige verblijfspapieren.

Het is de keerzijde van de klinkende resultaten die PostNL de laatste kwartalen laat zien, dankzij de online koopwoede die gestuwd wordt door de coronacrisis. Het is ook een smet op het blazoen van Verhagen, die al een poosje wordt getipt als minister. Misschien op Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Rutte IV?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden