Profiel CSM

Wie denkt aan CSM, denkt aan suiker en stroop; de rood wit blauwe kilozakken kristalsuiker en de kartonnen oranje en gele bekers stroop om precies te zijn....

Tegenwoordig komt ongeveer 85 procent van de inkomsten van CSM voort uit de verkoop van ingrediënten voor bakkerijen. Onder de naam Bakery Supplies maakt het bedrijf zelf croissants en andere broodproducten voor de Amerikaanse en de Europese markt en levert het ingrediënten voor industriële bakkerijen. De divisie 'frosen' levert daarnaast bevroren desserts, taarten, donuts en ander gebak aan onder meer cateraars en supermarkten.

De overige 15 procent van de inkomsten is afkomstig van het CSM-onderdeel Purac (CSM Biochemicals), dat melkzuur en melkzuurderivaten maakt voor de Europese en Aziatische markt. Dit bedrijfsonderdeel stamt overigens rechtstreeks af van de vroegere suikerdivisie van CSM; bij het winnen van suiker uit suikerbieten komt immers melkzuur vrij. In het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw begon CSM om die reden met de productie van melkzuur. In 2005 begon het bedrijf met de bouw van een melkzuurfabriek in Thailand, die eind van dit jaar geopend zal worden. Het bedrijf maakt met het melkzuur tegenwoordig zeer uiteenlopende producten voor zowel de de chemische als de farmaceutische industrie. Het melkzuur wordt bijvoorbeeld gebruikt als conserveringsmiddel in de vleesindustrie. Ook wordt het toegepast als component voor oplosbare hechtdraden en oplosbare schroeven die artsen gebruiken om botbreuken te genezen. Inmiddels is CSM ook bezig met de ontwikkeling van melkzuurpolymeren waarmee bijvoorbeeld hittebestendig plastic kan worden gefabriceerd.

CSM heeft meer dan 8.000 werknemers in 22 landen. De omzet bedroeg vorig jaar 2,4 miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden