Professoren gaan DSB-affaire onderzoeken

Een commissie van vier onafhankelijke deskundigen, onder wie drie professoren, gaat onderzoek doen naar de gang van zaken bij DSB Bank.

ANP

Ook moet de commissie de rol van het ministerie van Financiën bekijken en de toezichtsregels. Minister Wouter Bos (Financiën) heeft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Hij kiest daarmee alsnog voor één volwaardig onafhankelijk onderzoek. Aanvankelijk wilde Bos nog dat DNB en AFM het optreden van DSB-bestuurders zouden beoordelen.

Michiel Scheltema

De commissie bestaat uit professor Michiel Scheltema als voorzitter, en de leden professor Edgar du Perron, professor Kees Koedijk en registeraccountant Leo Graafsma. Scheltema was hoogleraar op het terrein van staats- en bestuursrecht en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Du Perron is hoogleraar privaatrecht, Koedijk is hoogleraar Financial Management.

De Tweede Kamer had eerder aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de DSB-bestuurders. Een studie door de reguliere toezichthouders DNB en AFM beschouwde een meerderheid als het ‘keuren van eigen vlees’.

DSB (ANP) Beeld
DSB (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden