Proef met hypotheken voor zzp'ers van start

Twee banken en twee hypotheekbemiddelaars willen meer flexwerkers in staat stellen een huis te kopen. In plaats van hypotheekaanvragen automatisch af te wijzen als flexwerkers minder dan drie jaar achter elkaar hebben gewerkt, zoals nu gebeurt, bekijken ze hoe groot de kans is dat een flexwerker binnen vijf jaar werkloos raakt.

Archieffoto van een ZZP'er. Beeld anp

Deze week beginnen Obvion (dochter van Rabobank) en Florius (dochter van ABN Amro) met een proef. De bemiddelaars De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek doen daar ook aan mee. De proef loopt in eerste instantie tot 1 januari. De bedrijven zullen hypotheken verstrekken op basis van een model dat is ontwikkeld door arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group.

'Een zelfstandige ICT'er die een half jaar heeft gewerkt en daarna een half jaar is gaan backpacken, was tot nu vrijwel kansloos voor een hypotheek', vertelt Ben Rogmans van Intelligence Group. 'Iemand met zo'n profiel en een voldoende score uit ons model krijgt nu wel die mogelijkheid.'

Mensen met een flexibel arbeidscontract komen tot nu toe alleen in aanmerking voor een hypotheek als zij over minimaal drie achtereenvolgende jaren hun jaarcijfers kunnen overleggen. Het gemiddelde inkomen over die jaren telt als basis voor de hypotheekaanvraag. Veel zzp'ers en andere flexwerkers vallen daardoor buiten de boot.

Centrale vraag

Het model van Intelligence Group voorspelt de toekomstige kansen van een hypotheekaanvrager op de arbeidsmarkt op basis van criteria als sociaal gedrag, woonplaats en opleiding. Met deze gegevens berekent het model de arbeidskansen van de hypotheekaanvrager in de komende vijf jaar. De centrale vraag: wat gebeurt er met de aanvrager als hij werkloos wordt?

Vraagt iemand een hypotheek aan, dan krijgt hij punten. Zo levert een woonplaats in de Randstad meer punten op dan een woonplaats in een grensregio, omdat in de Randstad meer werk is. Ook de branche waarin de hypotheekaanvrager werkzaam is, zijn leeftijd en opleiding leveren punten op. Extra punten krijgt de aanvrager als hij een tijd zonder onderbrekingen heeft gewerkt. Bij een score van minimaal 70 punten, op een totaal van 100, wordt de hypotheekaanvraag in behandeling genomen.

Volgens Rogmans van Intelligence Group blijft het model in ontwikkeling. 'Het zou mooi zijn als we in ons model ook naar de uitstraling van mensen zouden kunnen kijken. Dan weten we pas echt wie geschikt is voor een hypotheek, en wie niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden