Proef met elektrische auto als batterij voor zonne-energie

In Utrecht kunnen accu's van elektrische auto's worden gebruikt als kleine energiecentrale voor de opslag van zelf opgewekte zonne-energie. In de wijk Lombok start vandaag officieel een internationaal proefproject met nog voor het eind van dit jaar 20 lokale laadpalen. Utrecht is al akkoord met een uitbreiding tot 100 palen in de rest van de stad.

Thijs van Soest
Eén van de laadpalen in het Utrechtse project. Beeld LomboXnet
Eén van de laadpalen in het Utrechtse project.Beeld LomboXnet

De palen zijn direct gekoppeld aan zonnepanelen van buurtbewoners, lokale scholen en bedrijven. Ze kunnen niet alleen auto's opladen, maar ook elektriciteit aan het energienet teruggeven. Dat gebeurt dan 's nachts. Op die manier werken de auto's als een batterij voor zonne-energie. En dat is precies wat de initiatiefnemers voor ogen hebben.

'We lopen hiermee vooruit op de toekomst, want als iedereen straks zonne-energie gaat opwekken en in elektrische auto's rijdt, moet er voor miljarden worden geïnvesteerd in uitbreiding van het stroomnet. Als dit een succes blijkt, zijn die investeringen niet nodig', legt Robin Berg van LomboXnet uit. Dat bedrijf is deelnemer van het zogeheten Smart Solar Charging-consortium dat achter de proef zit.

De gemeente Utrecht, autofabrikant Nissan, General Electric en netbeheerder Stedin zitten daar ook in. Ze willen voorkomen dat oplaadauto's in de toekomst voor een te grote belasting op het stroomnet gaan zorgen. Zonne-energie is daarop het antwoord, denken ze. Ook netbeheerder Stedin hoopt dat door de slimme laadpalen straks dure investeringen niet nodig zijn. Bovendien worden de pieken in de opslag van zonne-energie en het verbruik op deze manier afgevlakt, stelt Stedin.

null Beeld anp
Beeld anp

'Slim systeem'

Hoe het werkt? Via een slim retoursysteem leveren de laadpalen in de straat stroom aan auto's, die op hun beurt weer elektriciteit teruggeven als de wasmachine moet draaien of de waterkoker water moet verwarmen.
Op deze manier hoeven er geen nieuwe kabels te worden gelegd om 'overtollige' stroom terug naar een energieleverancier te sturen.

Lombok heeft vandaag een wereldprimeur, want de 20 'retourpalen' zijn nog nooit eerder ergens geplaatst. De eerste paal wordt vanmiddag onthuld, na afloop van een conferentie over deze nieuwe manier van energie-opwekking. De gemeente Utrecht is vast om, want in de loop van volgend jaar worden er verspreid over de stad in totaal 100 palen geplaatst.

De rest van Nederland mag ook meedoen, geïnteresseerde steden mogen zich melden, stelt Berg. 'En we kijken ook zelf naar aanbestedingen in andere steden', vertelt de initiatiefnemer die eind 2016 met definitieve resultaten van de proef in het Utrechtse Lombok zal komen. Die 20 palen zullen tot die tijd continu worden gemonitord. De Japanse autofabrikant Nissan wil van Lombok een internationaal voorbeeld maken voor de toepassing van de elektrische auto als batterij en heeft al workshops voor partners ingeboekt.

Eigenaren van elektrische auto's die zich afvragen of het continue opladen en ontladen wel goed is voor hun accu, hoeven zich volgens Berg geen zorgen te maken. 'De accu's in elektrische auto's zijn zo geavanceerd, die slijten eigenlijk niet. Nissan heeft daar al veel ervaring mee in Japan, waar elektrische auto's al veel langer worden gebruikt als back-up in geval van stroomstoringen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden