Productie van duurzame energie groeit 'aanzienlijk sterker' dan verwacht

De productie van energie uit duurzame bronnen groeit de komende jaren aanzienlijk sterker dan eerder werd verwacht. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Beeld anp

Dankzij lagere kosten en stimulerende maatregelen in belangrijke landen neemt de productie van duurzame energie in de periode tot en met 2021 met 13 procent meer toe dan eerder gedacht, aldus de IEA. In die periode nemen de kosten voor zonne-energie naar verwachting met een kwart af en wordt de winning van energie via windmolens op land waarschijnlijk 15 procent goedkoper.

Verder wordt het energiebeleid van onder meer de Verenigde Staten, China, India en Mexico meer gericht op duurzame energie. Vorig jaar waren hernieuwbare bronnen wereldwijd al goed voor ruim de helft van de nieuwe capaciteit voor de winning van energie.

Volgens het IEA werden vorig jaar wereldwijd elke dag ongeveer een half miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. In China, dat goed is voor 40 procent van de hele internationale uitbreiding op het gebied van duurzame energie, kwamen er elk uur twee windturbines bij.

Over vijf jaar komt naar verwachting 28 procent van de hele internationale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, tegen 23 procent in 2015.

Nederlandse bedrijven

In Nederland stellen 38 grote bedrijven dinsdag dat het energiebeleid te versnipperd is en te veel op de korte termijn is gericht. Ze hebben zich verenigd de Transitiecoalitie en willen dat het volgende kabinet snel een pad uitstippelt om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren.

In de Franse hoofdstad is vorig jaar afgesproken dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen. Nederland moet in dat kader de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 tot 95 procent hebben teruggedrongen.

Het gaat om een gezamenlijke oproep van uiteenlopende partijen, waaronder energiebedrijven als Shell, Nuon en Essent, de havens van Amsterdam en Rotterdam, Schiphol en bekende ondernemingen als Rabobank, KPN, Aegon en IBM. Ze pleiten onder meer voor het opstellen van een klimaatwet, met concrete tussendoelen voor 2030 en 2040.

Uitzonderingspositie

Eerder werd bekend dat D66 een einde wil maken aan de uitzonderingspositie van de 111 bedrijven die veel energie verbruiken. Zij hebben nog niet de verplichting om energie te besparen. Minister Kamp van Economische Zaken gaf eerder al aan de 111 energie-intensieve bedrijven aan te willen pakken.

In het Energieakkoord is vastgelegd dat de bedrijven tot een besparing zouden komen vergelijkbaar met het energiejaarverbruik van circa 135 duizend huishoudens. Kamp heeft de energie-intensieve bedrijven tot half november gegeven om met een voorstel te komen hoe ze alsnog de in het Energieakkoord beloofde besparing voor elkaar gaan krijgen.

Minister Kamp in de duinen van Terschelling. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden