Produceren van bitcoins is een aanslag op het milieu

De mijncomputers die vandaag de dag overal ter wereld bitcoins 'delven', verbruiken nu al ruim 30,2 terawattuur stroom per jaar. Dat is iets meer dan het jaarverbruik van heel Slowakije en iets minder dan dat van Marokko, zegt bitcoin-deskundige Alex de Vries. Het produceren van bitcoins is daarmee een aanslag op het milieu.

Gidi Pols
null Beeld reuters
Beeld reuters

Op zijn website Digiconomist houdt De Vries bij hoeveel energie het 'productieproces' van de bitcoin kost. 'Het verbruik stijgt nog elke dag, doordat er steeds meer mijncomputers bijkomen.' Op sommige plekken zijn complete bitcoinfabrieken opgericht. Een journalist van de Amerikaanse website Quartz kon dit jaar een kijkje nemen in een grote bitcoinfabriek in de Chinese provincie Binnen-Mongolië. Daar stonden zeven loodsen vol computers bitcoins te delven. De dagelijkse stroomrekening van die Chinese fabriek alleen bedraagt al 33 duizend euro. De stroom komt voor het grootste deel van de naastgelegen kolencentrale.

Hoe meer mensen bitcoins gaan delven, hoe meer computers er worden ingezet en hoe meer stroom het wereldwijde bitcoinsysteem verbruikt. Maar het delven van bitcoins gaat niet sneller als er meer computers worden ingezet, zegt ING-econoom Teunis Brosens. Het tempo waarin bitcoins worden 'vrijgegeven' blijft constant. Op basis van cijfers van Digiconomist schat Brosens dat het delven van één bitcoin in november al 52 procent meer stroom vergde dan in augustus.

Het bitcoinsysteem verbruikt in één dag genoeg energie om ruim 440 duizend Nederlandse huishoudens een maandlang van stroom te voorzien. 'Dat laat zien dat de bitcoin in deze vorm geen haalbaar alternatief is voor het huidige geldsysteem', aldus Brosens. 'De energieprijs daarvan zou simpelweg te hoog zijn.' Dat almaar stijgende stroomverbruik betekent ook dat bitcoindelven alleen nog lucratief is bij een hoge koers, want de delver moet de stroomkosten wel terugverdienen.

Fans van cryptomunten die het milieu een warm hart toedragen zijn al een tijd op zoek naar groenere alternatieven. 'Het delven van munten als Nextcoin vergt veel minder energie. Het nadeel is alleen dat deze munten minder veilig zijn', zegt De Vries. Met de huidige bitcoinkoers blijft het energieverbruik van de bitcoin nog wel even groeien, verwacht hij. 'Het zou me niets verbazen als het netwerk volgend jaar net zoveel verbruikt als heel Nederland.' Alleen de schaarste aan onderdelen voor mijncomputers lijkt de groei van bitcoinfabrieken te kunnen remmen. 'Deze zomer zag je dat producenten van grafische kaarten de vraag niet aankonden.' De bitcoindelvers sloegen die videokaarten massaal in om er mijncomputers mee te bouwen.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden