Producenten steeds somberder over economie

Het producentenvertrouwen is verder afgenomen. De stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie daalde in januari met 2,5 punten tot 4,4....

ANP

Uit de zogeheten conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de orderontvangst en de bedrijvigheid in december vorig jaar licht zijn afgenomen. Ook voor het eerste kwartaal van 2003 verwacht het CBS een lichte daling. De ondernemers denken dat de werkgelegenheid in de industrie in het eerste kwartaal van 2003 verder krimpt.

In de zakelijke dienstverlening hebben de ondernemers in het vierde kwartaal van 2002 de omzet en de orders zien dalen. Ook hier staat de werkgelegenheid volgens de ondernemers in het eerste kwartaal van 2003 onder druk.

De laatste keer dat de stemming zo diep zakte, was direct na de aanslagen in de Verenigde Staten van september 2001. Nog verder terug was de stemming in 1993 zo slecht. Het producentenvertrouwen in de industrie bestaat uit drie delen. Het CBS vraagt naar de te verwachten bedrijvigheid, het oordeel over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

Het producenten- en het consumentenvertrouwen zijn belangrijke indicatoren voor de stand van de economie. Maandag werd bekend dat consumenten snel hun vertrouwen in de Nederlandse economie verliezen. Na een lichte opleving eind vorig jaar daalde het vertrouwen in januari tot onder het laagste niveau van 2002. Begin jaren tachtig was Nederland voor het laatst zo pessimistisch.

Het zijn sombere berichten over de economie. Als consumenten het vertrouwen verliezen, passen ze hun winkelgedrag aan. Het geld wordt in de knip gehouden. Als consumenten minder kopen, hoeven producenten minder te produceren.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat ook. De producenten verwachten een daling van de bedrijvigheid en een stijging van de werkloosheid. Orders liepen terug en ook voor de komende maanden verwachten industriële ondernemers een verdere teruggang in hun orderpositie.

In de zakelijke dienstverlening zijn de opdrachten in het laatste kwartaal van 2002 flink verminderd. De gevolgen van deze afname hebben de producenten volgens het CBS slechts voor een klein deel kunnen compenseren met hogere prijzen. Dat betekent dat winsten verdampen. De enige manier om dat te voorkomen is schrappen in het personeelsbestand. Vooral in de ICT-sector verwachten de ondernemers een sterke afname van de werkgelegenheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden