Producenten loven nucleair pleidooi CDA

Energieconcerns zijn positief over het pleidooi van het CDA voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland, maar concrete plannen zullen er voorlopig niet komen....

Dat de grootste partij zich nu expliciet voorstander van kernenergie verklaart, ziet Essent als een stap in de goede richting. ‘Het pleidooi zal de discussie weer aanwakkeren, wat wij als positief beschouwen. De partij toont daarmee lef’, zegt een woordvoerder.

In mei schortte Essent de bouw van een kolencentrale op, onder meer vanwege de onduidelijkheid over het Europese beleid rond de emissies van CO2. Energiebedrijven moeten vanaf 2013 gaan betalen voor hun uitstoot, maar hoeveel is onzeker. Essent investeert daarom extra in windenergie en gasgestookte centrales (die minder CO2 uitstoten dan kolencentrales), maar daarmee wordt de energiemix van het concern te eenzijdig. Voor een afgewogen energieproductie is of de bouw van een kolencentrale (eventueel met CO2-afvang) of een CO2-arme kerncentrale noodzakelijk, stelt Essent. Die laatste optie is nu een stapje dichterbij. ‘Het licht staat iets meer op groen’, aldus de zegsman.

De suggestie van PvdA-Kamerlid Diederik Samsom dat energiebedrijven niet staan te trappelen om kerncentrales te bouwen, spreken enkele stroomproducenten tegen. Zij noemen de politieke en maatschappelijke weerstand tegen kernenergie als belangrijkste belemmering voor de ontwikkeling van deze energievorm.

Ook de Duitse energieproducent Eon houdt de optie kernenergie open, al zegt het concern dat het voor een eventuele vergunningaanvraag te vroeg is. ‘Kernenergie is in elk geval noodzakelijk om het klimaatprobleem op te lossen’, aldus een woordvoerder. Een hoge uitstoot van CO2 leidt tot klimaatveranderingen.

Eon bouwt momenteel een kolencentrale op de Maasvlakte. Nederland is volgens Eon zeer geschikt voor deze vorm van energieopwekking vanwege de haven van Rotterdam. Kolen kunnen daardoor makkelijk via zee worden aangevoerd. Ook kunnen de vele kleine lege gasvelden in de toekomst mogelijk worden gebruikt voor de opslag van CO2. In de nieuwe centrale op de Maasvlakte wordt geëxperimenteerd met afvang van het gas; het komt dan niet in de lucht terecht. Het zal echter zeker tot halverwege het volgende decennium duren voor deze techniek commercieel beschikbaar is.

Concurrent RWE zegt dat het geen kerncentrales op de agenda heeft staan. Nuon en Eneco hebben eerder gesteld geen kerncentrales te willen bouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden