Prodi splijt Europa met uitspraken

Er is grote ruzie uitgebroken binnen de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, over het stabiliteitspact. Commissaris Solbes heeft zich in het openbaar gedistantieerd van de woorden van Commissievoorzitter Prodi, die het pact 'dom' en 'inflexibel' noemde....

De ruzie heeft zich uitgebreid tot de landen van de eurozone. Nederland toonde zich bij monde van minister Hoogervorst 'verbijsterd' over Prodi's uitlatingen, terwijl de Duitse minister Eichel zich ermee 'akkoord' verklaarde. 'Prodi's woorden zijn gevaarlijk', becommentarieerde president Wellink van De Nederlandsche Bank vrijdag. 'Niet alleen voor de euro, maar voor heel Europa.' Door deze onenigheid wordt de basis van de samenwerking tussen de twaalf eurolanden in twijfel getrokken.

Het stabiliteits- en groeipact, zoals de overeenkomst van de twaalf eurolanden officieel heet, is een vijf jaar oude overeenkomst om het begrotingstekort niet hoger te laten oplopen dan 3 procent van het bruto nationaal product. Verschillende landen dreigen de hand te lichten met die afspraak. Donderdag toonde Prodi begrip voor die landen. Hij schaarde zich achter de kritiek van onder meer de Franse regering dat het pact dom, want inflexibel is, omdat het geen rekening houdt met de economische omstandigheden.

Daarop liet Solbes, de eerstverantwoordelijke commissaris, weten de bewaking van het pact 'een cruciaal onderdeel' van zijn taak te vinden. Volgens hem is het pact 'flexibel genoeg'. Hij voegt eraan toe: 'Natuurlijk kan geen enkele flexibiliteit de gevolgen van slecht economisch beleid opvangen.'

Volgens ambtenaren van de Europese Commissie werd Solbes overvallen door de mededeling van Prodi, die ook zijn eigen medewerkers niet op de hoogte had gesteld. De Duitse minister Eichel van Financiën juichte de uitlatingen van Prodi toe, evenals de regering van Frankrijk. Oostenrijk liet weten net als Nederland te willen vasthouden aan de bepalingen van het pact.

Edmund Stoiber, de christen-democratische kanselierskandidaat die het bij de laatste verkiezingen moest afleggen tegen Gerhard Schröder, eiste het aftreden van Prodi, volgens hem 'niet geschikt' om leiding te geven aan de Commissie. De liberale en christen-democratische partijen in het Europees Parlement willen Prodi op het matje roepen. De Commissievoorzitter geeft maandag in Straatsburg het Parlement uitleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden