Procter & Gamble wijst Dow Jones de weg omlaag

Niet Microsoft, maar Procter & Gamble was donderdag de gebeten hond op Wall Street. De grootste producent van huishoudelijke producten kan de verwachtingen van analisten niet waarmaken en ontdeed zich van zijn Nederlandse topman Durk Jager....

Van onze verslaggever

P & G maakte donderdag bekend dat de winst in het vierde kwartaal van het boekjaar niet hoger zal zijn dan die in het voorgaande jaar. Eerder ging het bedrijf uit van een omzetstijging van 4 tot 7 procent en een winststijging van ongeveer 13 procent, terwijl het streven een omzetgroei van 6 tot 8 procent per jaar en een winstgroei van 15 procent per jaar is.

Volgens Jager heeft zijn besluit ontslag te nemen persoonlijke redenen. 'Ik ben trots op de visie die wij uiteengezet hebben voor de komende jaren en we hebben belangrijke vooruitgang geboekt. Het is jammer dat de omzetgroei in het hogere marktsegment heeft geresulteerd in een teleurstellende winst.' Alan Lafley wordt nu algemeen directeur, John Pepper bestuursvoorzitter.

Het concern wijt de tegenvallende resultaten aan een lage productiegroei en sterke concurrentie. Analisten vermoeden dat Jagers vertrek samenhangt met de tegenvallers. Een jaar geleden kondigde hij nog een ingrijpende reorganisatie aan. Procter & Gamble zou meer dan 15 duizend banen schrappen en tien fabrieken sluiten. De reorganisatie zou 1,9 miljard dollar (4 miljard gulden) gaan kosten, verspreid over de jaren 2000-2006. Toch zijn de besparingen tot dusver tegengevallen, naar nu blijkt.

De reacties liegen er dan ook niet om. 'Procter & Gamble was een bedrijf waar mensen op vertrouwden in het verleden, en mensen kunnen dit slechte nieuws dus niet verkroppen', aldus een investeringsstrateeg van Harris Investment Management in Chicago. 'Het maakt je bezorgd over veel andere bedrijven.'

Niettemin blijft het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in de economie onverminderd groot. Een grote meerderheid verwacht dat de recordexpansie doorgaat, terwijl bijna niemand ervan uitgaat dat zijn of haar financiële omstandigheden het komende jaar zullen verslechteren. In een peiling door Bloomberg zei driekwart van de ondervraagden dat de economie zich verbetert of gelijk blijft.

Meer dan de helft van de respondenten typeert zijn eigen financiële omstandigheden als goed of excellent. Ze vinden het de juiste tijd om een huis of een auto aan te schaffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden