Ex-bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron.
Ex-bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron. © EPA

Proces over Fortis-affaire dreigt te verjaren

De grote strafzaak tegen zeven voormalige bestuurders van de bank-verzekeringsgroep Fortis zou mogelijk kunnen verjaren. Het proces zou voor 2018 moeten beginnen, maar als gevolg van nieuwe vertragingen komt dat in gevaar. De redenen zijn tamelijk triviaal.

De Belgische onderzoeksrechter die het dossier leidde, is vorige maand met pensioen gegaan en de officier van justitie heeft inmiddels een andere functie aanvaard. Voor de onderzoeksrechter is een vervanger, maar die zal zich moeten inwerken in het vijftienduizend pagina's tellende dossier. De aanklager wordt weliswaar door twee collega's vervangen, maar ook voor hen geldt dat zij tijd nodig zullen hebben om zich in te werken.

Voor de onderzoeksrechter is een vervanger, maar die zal zich moeten inwerken in het vijftienduizend pagina's tellende dossier

De zaak draait om de vraag of de vroegere leiding van de uiteengevallen Nederlands-Belgische bank en verzekeraar ook strafrechtelijk aansprakelijk is voor misleiding van beleggers over de gezondheid van de onderneming. Onder de zeven beklaagden zijn voormalig president-commissaris Maurice Lippens en ex-bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron. De zwaarste verdenkingen betreffen oplichting en valsheid in geschrifte. Zij riskeren gevangenisstraffen tot maximaal vijf jaar en geldboetes.

Naast de personele wisselingen wordt de zaak ook vertraagd doordat de beklaagden de rechter hebben gevraagd op een aantal punten aanvullend onderzoek te doen. De onderzoeksrechter had die verzoeken in eerste instantie afgewezen, maar werd door een hogere rechter teruggefloten.

Vanaf 2018

Kleine beleggers die achter de strafklacht zitten, maken zich in toenemende mate zorgen over de trage voortgang van het proces, schreef de Belgische krant De Tijd zaterdag. De verdenkingen zijn gebaseerd op zaken die in 2007-2008 speelden. Dat betekent dat vanaf 2018 verjaring kan intreden.

Fortis viel in 2008 uit elkaar. Het bedrijf had zich verslikt in de overname van een groot deel van ABN Amro, die liefst 24 miljard euro kostte. Vlak daarna brak de kredietcrisis uit en kon Fortis de overname niet financieren. Uiteindelijk moest zowel Fortis als de ABN Amro worden gered door de Belgische en Nederlandse staat waarmee vele tientallen miljarden euro's waren gemoeid. De Nederlandse delen van Fortis en ABN Amro werden later samengevoegd in het nieuwe staatsbedrijf ABN Amro.

De Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam bepaalde in 2012 dat bij Fortis sprake is geweest van wanbeleid. Dat vonnis is later door de Hoge Raad bevestigd. De rechtbank in Utrecht bepaalde al eerder dat Fortis en de voormalige bestuurders beleggers hebben misleid. Beleggers hebben al miljardenclaims ingediend.