Problemen Shell: winstdaling 74 procent, omstreden boringen geschrapt

De nieuwe Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden heeft geen tijd om rustig te beginnen: omstreden proefboringen in Alaska worden geschrapt, belangen in een Braziliaans olieveld en Australisch gasveld worden verkocht en twee weken geleden was er een explosie in een raffinaderij in Keulen. En dan werd er eerder deze maand ook nog een zeldzame winstwaarschuwing afgegeven.

Beeld ANP

De cijfers die Shell vandaag presenteerde waren ongewijzigd ten opzichte van de winstwaarschuwing. De nettowinst daalde met 74 procent tot 1,8 miljard dollar. 'Onze prestaties in 2013 zijn niet zoals ik ze van Shell verwacht', stelde Van Beurden. Shell liet weten dat het dit jaar en volgend jaar in totaal voor 15 miljard dollar aan onderdelen wil afstoten. De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten kwam uit op 2,9 miljard dollar (2,1 miljard euro), een daling van 48 procent ten opzichte van 5,6 miljard dollar een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter van Beurden reageerde vanochtend kort op de cijfers. 'Onze algemene strategie blijft krachtig, maar 2014 wordt een jaar waarin we de nadruk zullen verleggen om ons rendement en de winst van het bedrijf te verhogen', zei hij.

Shell-bestuursvoorzitter Ben van BeurdenBeeld ANP

Desinvesteringen
Het olieconcern is bezig met een reeks desinvesteringen om de aandeelhouders een plezier te doen. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat het voor ongeveer 1 miljard dollar (730 miljoen euro) 23 procentpunt van haar aandeel in het Braziliaanse offshoreproject Parques das Conchas verkoopt. Op de Amsterdamse beurs steeg de waarde van het aandeel Shell direct 0,6 procent, in weerwil van tegenvallende jaarresultaten.

'Het is een duidelijk signaal aan de markt', aldus analist Thijs Berkelder van ABN Amro bij belegger.nl. 'De netto-investeringen zullen dalen tot 27,5 miljard dollar ten opzichte van een gemiddelde 31 miljard dollar in de afgelopen jaren.' Volgens de analisten van ABN Amro heeft deze actie nog niet zoveel gevolgen, schrijft De Telegraaf. 'Het wachten is op een update van Shell ten aanzien van desinvesteringen. Dat is waar de markt naar kijkt.'

Eerder deze maand maakte Shell de verkoop bekend van een aandeel in een gasproject in West Australië voor 1,14 miljard dollar. Binnen het bedrijf wordt verder gespeculeerd over de verkoop van oude olievelden op de Noordzee. Daar is volgens voormalig topman Peter Voser 'niet goed genoeg gepresteerd'.

Winstcijfers opgepompt
Met de verkopen moeten de winstcijfers worden opgepompt en haalt Shell geld binnen om aandeelhouders een traditioneel hoog dividend te kunnen uitkeren. Dat kost het bedrijf een kleine 8 miljard dollar per jaar.

De uitverkoop is volgens veel analisten nog lang niet voorbij. Ze verwachten dit jaar veel meer verkopen, tot een waarde van in totaal mogelijk 15 miljard dollar.

'Het roer moet om', stelde zakenbank JPMorgan bij Z24. 'Het is duidelijk dat aandeelhouders tekort zijn gedaan met het beleid van de vorige topman, dat gericht was op agressieve kapitaalgroei.' Volgens de bank heeft Van Beurden de handen vrij om de omvang van desinvesteringen in 2014 en 2015 flink te verhogen.

Beeld ANP

Omstreden boorprogramma
Ondertussen wordt ook het omstreden boorprogramma in Alaska voor dit jaar geschrapt. Een Amerikaanse rechtbank stelde een week geleden dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in 2008 onterecht toestemming gaf voor proefboringen in de wateren rond Alaska. 'Dat is een teleurstellende uitkomst', aldus bestuursvoorzitter Ben van Beurden, die niet bereid is in deze context verdere middelen in te zetten in de regio.

Volgens Van Beurden pakten de marktomstandigheden anders uit dan Shell voorzag. 'Factoren als de verslechterende veiligheidssituatie in Nigeria en vertragingen bij projecten in verscheidene landen hebben de vooruitzichten gewijzigd.' Shell, dat vorig jaar fors afschreef op schaliegasactiviteiten in de Verenigde Staten, heeft nog altijd last van lage Amerikaanse gasprijzen en zwakke raffinagemarges. 'Het herstructureren van de Noord-Amerikaanse activiteiten en het verhogen van de winstgevendheid daarvan is een bijzonder punt van aandacht', aldus de topman.

Het gestrande Kulluk-boorplatform van Shell in de problemen in januari vorig jaar voor de kust van Alaska.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden