Probleemprojecten blijven Heijmans achtervolgen

Het bouwbedrijf Heijmans heeft nog steeds last van ‘problematische’ projecten die in 2005 zijn binnengehaald...

ANP

Deze opdrachten leverden nieuwe tegenvallers op bij de Nederlandse bouwdivisie. Daarvoor moest Heijmans een voorziening treffen van 23 miljoen euro.

‘We hebben er vertrouwen in dat de bodem nu bereikt is. We hopen dat deze voorziening voldoende is’, zei bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.

In 2006 zorgden de gewraakte projecten, die achteraf tegen te lage vergoedingen waren aangenomen, ook voor tegenvallers. Bovendien leden een aantal projecten onder slecht management.

Hoefsloot houdt voor dit jaar rekening met een ‘licht negatief’ resultaat voor de divisie Bouw. Het onderdeel boekte in het eerste halfjaar een operationeel verlies van 12 miljoen euro. De verlieslatende projecten zullen in de tweede helft van dit jaar en in 2008 geleidelijk aan uit de portefeuille verdwijnen.

Door de eenmalige last viel de winst over het eerste halfjaar analisten en beleggers zwaar tegen. Het aandeel stond donderdagmiddag op de effectenbeurs in Amsterdam 3,3 procent lager.

Heijmans boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van 19 miljoen euro tegen 36 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Marktvorsers hadden gemiddeld op een nettowinst van 37,3 miljoen euro gerekend.

De omzet steeg van 1,35 miljard euro naar bijna 1,69 miljard euro. De groei was vooral te danken aan de overname van het Britse Denne Construction eind 2006 en de acquisities van Burgers Ergon, het Duitse Oevermann en Bouwfonds-Langewold in het eerste kwartaal.

Ondanks de tegenvallers handhaaft Heijmans de eerder afgegeven prognose voor het hele jaar op grond van de goedgevulde orderportefeuille. Dat betekent dat het bedrijf uit Den Bosch 2007 denkt te eindigen met een nettowinst van 95 miljoen euro. ‘De orderportefeuille zal de tegenvallende resultaten van de divisie Bouw naar verwachting compenseren’, aldus de Heijmans-topman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden