'Probleem voor werklozen met een levenslooptegoed'

Ruud wordt dit jaar door een reorganisatie werkloos. Kan hij zijn levenslooptegoed opnemen als hij geen werkgever meer heeft? Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, geeft uitleg en tips.

Alleen Rabobank geeft hun klanten de mogelijkheid het geld gespreid te ontvangen. Beeld anp

Een maand vóór zijn 60ste verjaardag wordt Ruud ontslagen en gaat hij de WW in. Zelfs als hij recht heeft op de maximale WW van 38 maanden, moet hij daarna nog ruim drie jaar overbruggen tot de AOW. Hij heeft een levenslooptegoed van ongeveer 100 duizend euro. Op het eerste gezicht ziet het er vrij goed voor hem uit. Hij redt het misschien wel zonder verder te werken, behalve dat zijn pensioen behoorlijk verpietert.

Ruud wil weten hoe hij zijn levensloopregeling kan gebruiken. In een eerder blog heb ik uitgelegd hoe dit werkt. Inmiddels is gebleken dat werklozen een probleem hebben met het laten uitkeren van levenslooptegoed.

52 procent belasting
Afkoop via de ex-werkgever is alleen mogelijk als dit binnen zes maanden na het einde van het dienstverband gebeurt en het hele saldo wordt opgenomen. Als Ruud daarvoor kiest, heeft hij volgend jaar ongeveer 140 duizend euro aan inkomen. Over het merendeel daarvan betaalt hij 52 procent belasting. Het is dus niet zo gunstig om daarvoor te kiezen.

Overigens onderscheidt de WW zich wel van de bijstand. Zolang Ruud blijft solliciteren, wordt zijn WW niet gekort door een opname uit de levensloop.

Wat moet een werkloze doen als de periode van zes maanden na zijn ontslag voorbij is? Hij kan aankloppen bij de bank waar zijn levensloopsaldo op de rekening staat. De bank moet het geld dan uitkeren. Dat kan in principe in één keer of in maandelijkse termijnen. In de praktijk is geen enkele bank bereid om het tegoed maandelijks uit te keren.

Banken willen het geld alleen in één keer uitbetalen. Zij zeggen dat daar onder klanten geen behoefte aan is of dat hun administratie er niet op is ingericht. Dat zijn flauwe smoezen. Ze hebben gewoon geen zin in gedoe.

Zelf verdelen
Alleen Rabobank geeft hun klanten de mogelijkheid het geld gespreid te ontvangen. Niet maandelijks, maar eens per jaar of per kwartaal, én tegen betaling van €75 per opname. 'Wat wij onze klanten aanraden, is één opname per jaar, waarbij ze zelf de bedragen over de maanden verdelen', aldus Rabowoordvoerder Kees Nanninga. 'Ze hebben dan maar één keer per jaar de opnamekosten van €75.'

Ondanks aandringen van de Consumentenbond lijken de banken en de Nederlandse Vereniging van Banken vooralsnog niet van plan het beleid op dit punt aan te passen.

De klanten van de meeste banken moeten dus kiezen voor een uitkering ineens. Dat betekent een hoge belastingaanslag, waarvan via middeling wel weer een deel teruggevorderd kan worden.

Tegenwoordig bouwen WW-gerechtigden geen pensioen meer op. Ruud loopt dus zeven jaar pensioenopbouw mis als hij vóór zijn AOW geen werk meer vindt. Hij heeft zijn levenslooptegoed eigenlijk nodig om dat tekort op te vangen. Werk vinden of geld verdienen als zelfstandige ondernemer is toch de beste optie.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Contact: geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden