Privé-investeringen directeur ECN leiden tot Kamervragen

De SP en GroenLinks willen opheldering van minister Henk Kamp van Economische Zaken over mogelijke belangenverstrengeling bij onderzoekscentrum ECN.

Beeld anp

Afgelopen weekend bleek uit onderzoek van de Volkskrant dat een oud-directeur van dit semi-overheidsinstituut naast zijn werk een aanzienlijk vermogen heeft opgebouwd met de privé-exploitatie van windmolens.

SP-Kamerlid Eric Smaling wil van de minister weten of hij hiervan op de hoogte was en of er meer medewerkers van ECN privé actief zijn in de sector waarin ze ook werken. In de provincie Noord-Holland, waar ECN gevestigd is, heeft de PVV-Statenfractie ook vragen over de kwestie gesteld.

Directeur Wim Stam kocht in 2008 vier windmolens en exploiteerde die naast zijn fulltimebaan bij ECN. Hij kreeg in totaal 4,7 miljoen euro subsidie voor zijn windmolens. In vijf jaar tijd verdiende hij daarmee ten minste 1 miljoen euro. Stam werkte tot maart vorig jaar bij ECN en adviseerde het ministerie van Economische Zaken onder meer over een richtlijn voor het plaatsen van windturbines. Ook leverde hij een bijdrage aan een overheidsadvies over de subsidieregeling voor windmolens.

Volgens Kamerlid Smaling is subsidiemisbruik schadelijk voor het draagvlak voor windenergie op land. Hij vindt het ook moeilijk te verkopen aan burgers, die bijdragen aan de subsidie van windenergie via de energierekening.

ECN is het belangrijkste onderzoeksinstituut voor energie. Het in Petten gevestigde ECN is al jaren verlieslijdend en is voor een groot deel afhankelijk van overheidssubsidie van tientallen miljoenen euro's. ECN had afgelopen december acuut 2,5 miljoen euro nodig om een gat in de begroting van 2016 te dichten.

De drie directieleden van ECN verdienen fors meer dan de volgens Wet normering topinkomens toegestane 179 duizend euro. Zo verdiende de directievoorzitter 338.215 euro in 2014. Zijn twee collega's verdienden in dat jaar meer dan 2 ton.

Voormalig ECN-directeur Wim Stam wilde tegenover de Volkskrant slechts summier reageren op zijn eigen windmolenpark. Volgens hem was er geen sprake van belangenverstrengeling, omdat ECN het exploiteren van windmolens niet als doel heeft.

Tegenover het Noordhollands Dagblad zei hij afgelopen weekend dat alles 'volstrekt legaal' is. 'Ik heb het gevoel dat er een hetze tegen me wordt gevoerd. Ik heb gebruik gemaakt van de procedures die er zijn. Er zijn subsidies voor windenergie van de overheid en daarvan moet je gebruikmaken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden