Nieuws Vastgoed

Prins Bernhard en Pinnacle kopen Hilversums Mediapark

Na het racecircuit in Zandvoort heeft prins Bernhard jr. met de aankoop van het Mediapark in Hilversum opnieuw een opvallend object aan zijn vastgoedportefeuille toegevoegd. Hoeveel de prins en zijn zakenpartners met hun bedrijf Pinnacle hebben betaald, willen de betrokken partijen niet zeggen. 

Het Mediapark in Hilversum, met onder andere het Instituut voor Beeld en Geluid (rechtsvoor) en het VPRO-gebouw (links, groen dak). Beeld Hollandse Hoogte

Het Mediapark was in handen van het Britse investeringsfonds Europa Capital. De hoofdprijs zal er niet voor zijn betaald. De eigenaren proberen het park sinds 2015 te slijten en dat ging moeizaam, zo stond in de jaarrekening over 2017. Dat jaar stond het nog voor een bedrag van bijna 120 miljoen euro op de balans.

Het Mediapark is een grote verzameling gebouwen van in totaal ruim 155 duizend vierkante meter, waarvan 95 procent verhuurd is. Met het Mediapark zijn de prins en zijn zakenpartners – de prins heeft naar verluidt een kwart van de aandelen van Pinnacle – zeker van een gestage stroom huurinkomsten, afkomstig van partijen die langjarige huurcontracten hebben afgesloten. In 2017 bedroeg de opbrengst aan huur, parkeergeld en overige inkomsten 18,3 miljoen euro.

Tot voor kort was Bernhard jr. – de man met de grote bril – als vastgoedinvesteerder vooral bekend door zijn bezit in Amsterdam. Daar heeft hij door de jaren heen een fikse hoeveelheid huizen weten te verzamelen. In 2017 raakte de zoon van Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet in opspraak door verhalen in Het Parool waaruit bleek dat de prins zich bij de verhuur van zijn vastgoed nogal eens gedroeg als een klassieke pandjesbaas: de huizen zo vol mogelijk stoppen met huurders, rammelende contracten om dat te rechtvaardigen en bijbehorende trucjes als sleutelgeld om de opbrengst te verhogen. Hij had volgens de krant 349 panden in Amsterdam in bezit, samen met zijn zakenpartners.

In een reactie lieten ze toen weten zelf niet actief te zijn bij het opstellen van de contracten en de dagelijkse praktijk. Dat deed een beheerkantoor namens hen. Het bedrijf zei toen de zaak te onderzoeken en waar nodig het bedrijfsbeleid te zullen aanpassen aan de regels van de gemeente.

Met het Mediapark in Hilversum begeeft de prins zich nu op een geheel ander vastgoedterrein. Van ‘lui vastgoed’ naar een object dat intensieve aandacht nodig heeft, zegt een betrokkene, die niet met zijn naam in de krant wil. ‘Bij een woning krijg je elke maand huur en anders zet je de huurder eruit. Dit moet je heel goed managen.’ Zo kan de eigenaar het zich niet permitteren dat de stroom uitvalt tijdens een live-uitzending.

Het Mediapark heeft een vrij unieke positie wat betreft infrastructuur voor televisie- en radioprogramma’s. Op het terrein zitten omroepen als NOS, NPO en ook de commerciële omroep RTL. Toch heeft het park de laatste jaren steeds meer last van mediabedrijven die naar Amsterdam trekken. Zo opereren SBS en Endemol inmiddels vanuit de hoofdstad. 

Het huurcontract van RTL loopt in 2021 af. Het moment voor de omroep om hard te onderhandelen over een nieuw, voordelig huurcontract. Want het vertrek van een grote partij betekent ook dat kleine, gelieerde bedrijfjes – die bijvoorbeeld programma’s voor RTL maken – vertrekken. Vastgoedeigenaren proberen huurders vast te houden door bijvoorbeeld huurkortingen of cash betalingen te geven.

Uit de jaarrekening over 2017 blijkt dat ook op het Mediapark dit soort ‘lease incentives’ aan huurders worden uitgekeerd.

Om de stevige positie vast te houden presenteerde de gemeente Hilversum vorig jaar een plan om het Mediapark verder te ontwikkelen met hotels, cafés, restaurants en winkels. Tegen persbureau ANP zei de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger van Economie, Media en Cultuur dinsdag dat hij blij was met de verkoop en uitkijkt naar een goede samenwerking met de prins. ‘Het Mediapark moet een prettig nest worden voor nieuwe media.’

Bernhard jr.: met een gouden lepel in de mond geboren, nu gezien als huisjesmelker

Als lid van de koninklijke familie is Bernhard jr. kwetsbaar. Toen hij eind vorig jaar honderden woningen bleek te bezitten, stelde de Amsterdamse gemeenteraad vragen. Maar wat heeft de prins dan misdaan?

Prins Bernhard Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden