Principe-akkoord over redding V&D

De eigenaar van V&D heeft vandaag na urenlange onderhandelingen een principe-akkoord bereikt met de banken en de verhuurders over een reddingsplan. Alleen werd zondagavond nog gestudeerd op de juridische voetangels en klemmen. Een van de andere problemen is dat de vakbonden vooralsnog weigeren mee te werken aan het reddingsplan.

V&D-filiaal in Zeist Beeld Arie Kievit

Sun Capital, de eigenaar van V&D, eist de 'totale medewerking' van alle partijen. Zondag werd ruim een uur lang overleg gevoerd met de vakbonden. Maar die hoorden geen nieuws, laat staan concessies. Vooralsnog blijven zij dwarsliggen.

De verhuurders gingen wel overstag, hoewel zij de details van de overeenkomst nog verder willen bestuderen. Zij accepteren een fikse korting van 50 procent op de huurprijs. Enige voorwaarde is dat V&D daarvoor vele vierkante meters verkoopoppervlakte moet inleveren. Maar daarover moet in de komende zes maanden per filiaal worden onderhandeld.

V&D en IEF Capital, de belangrijkste vastgoedeigenaar, wilden zondagavond lopende de onderhandelingen geen verder commentaar geven. Een van de verhuurders wilde wel kwijt: 'We zijn eruit. Maar hoe het nu afloopt weet ik zelf nog niet.'

Onacceptabel

V&D eiste eerder van de verhuurders een huurpauze van vier maanden en wilde dat de huren omlaag zouden gaan van 10 naar 7 procent van de omzet. Dat was voor de verhuurders onacceptabel. Eigenaar Sun Capital probeerde de patstelling zaterdag te doorbreken met de belofte 60 miljoen euro te steken in vernieuwing van de winkels. Dat was 20 miljoen meer dan aanvankelijk.

Zaterdagavond om 23.00 uur werd daarover een principe-akkoord bereikt. De banken ING, ABN Amro en Rabo wilden meewerken, maar op voorwaarde dat de bonden ook zouden instemmen. Die werden zondagmiddag om 14.00 uur ontboden op het hoofdkantoor van V&D. Maar ze vonden zich opnieuw voor een dictaat gezet. Zij moesten instemmen met een loonoffer van 5,8 procent en het inleveren van een vakantiedag plus seniorenuren.

De vakbonden praatten ruim een uur met een vier koppen tellende delegatie van V&D. Bestuurder Martijn de Heijer van de vakbond CNV zei 'dat het gesprek op zich constructief was': 'We respecteren elkaar. Wij waren bereid te praten over een kleiner loonoffer, maar van hooguit 2 procent, en dan alleen als daar garanties ten aanzien van werkgelegenheid tegenover stonden. Maar er kwam niets nieuws uit. Dus wij zetten ons kort geding door. Wat dat betekent voor het reddingsplan weet ik niet.'

Raadsman Jan Willem van Andel van V&D zei dat de onderhandelingen nog altijd gaande zijn. Voor maandag moet een akkoord zijn bereikt, omdat anders de leveranciers afhaken. V&D liet alleen weten vertrouwen te hebben in de goede afloop. De winkels gaan hoe dan ook vanmorgen open.

Martijn den Heijer (CNV) verlaat het hoofdkantoor van de V&D na te zijn bijgepraat over de stand van zaken Beeld anp

Bijdrage leveren

De verhuurders zijn bereid 30 miljoen euro aan inkomsten in te leveren, maar daarvoor moet de mogelijkheid worden geschapen om de beste delen van de V&D-filialen aan andere partijen te verhuren. De uitwerking daarvan zal nog veel voeten in de aarde hebben, omdat daarover per filiaal moet worden onderhandeld. In totaal telt V&D 63 vestigingen.

Ook de houding van de bonden is een enorm obstakel. Maar bestuurder Niels Suijker van FNV Handel zei zich de zwarte piet niet te laten toespelen: 'Sun heeft steeds gezegd dat alle belanghebbenden hun bijdrage moeten leveren. Ik vind het dan ook bijzonder opmerkelijk dat V&D en Sun met alles en iedereen in constructief overleg lijken te zijn, maar vakbonden volledig links laten liggen.

'De afgelopen drie weken hebben V&D en Sun geen enkele moeite gedaan om te overleggen met vakbonden, en ook dit weekend is daar helaas geen verandering in gekomen.' Hij vond evenals het CNV dat een uurtje praten geen onderhandelen mag worden genoemd.

Niels Suijker Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden