NIEUWSABN AMRO

Primeur van FD kost ABN Amro miljoenen euro’s

ABN Amro krijgt een boete opgelegd van 2 miljoen euro omdat de bank heeft nagelaten ‘voorwetenschap tijdig openbaar te maken’. Die geldstraf heeft het concern te danken aan Het Financieele Dagblad, dat in juli 2016 onthulde dat bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vervroegd zou aftreden.

Peter van Ammelrooy
Hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam. Beeld Reuters
Hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.Beeld Reuters

De kennis over het vervroegde aftreden van Zalm had ABN Amro meteen moeten delen met de buitenwereld, oordeelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Beleggers moesten evenwel bijna twee maanden wachten op tekst en uitleg. De toezichthouder noemt de overtreding ‘ernstig en verwijtbaar’. De bank heeft het ‘vertrouwen in de markt geschaad’.

ABN AMRO heeft donderdag laten weten dat het kennis heeft genomen van de boete en dat de bank het besluit van de toezichthouder verder bestudeert. Het bedrijf zou de AFM eerder hebben laten weten dat de gesprekken over het mogelijk vervroegde vertrek van zijn topman zich destijds slechts in een verkennende fase bevonden en dus niet in de categorie koersgevoelige kennis zouden vallen, meldt het ANP.

Zalm had nog een contract tot 2018, maar de voormalige minister van Financiën vertrok in 2017. Hij hakte pas in september 2016 de knoop door, stelt de bank, drie maanden na de krantenpublicatie.

ABN Amro heeft de mogelijkheid om naar de rechter te stappen om de boete aan te vechten. Niet vanwege de 2 miljoen euro: dat is wisselgeld voor ABN Amro, dat zijn derde kwartaal afsloot met 558 miljoen euro winst. Maar de bank moet anders claims vrezen van beleggers die zich misleid voelen.

Smeergeld

Voor ABN Amro dreigt nog meer imagoschade door een bericht uit NRC Handelsblad dat justitie zeven zaken onderzoekt waarin de bank heeft gefaald bij de controle op witwassen.

In deze zaak richt de meest in het oog springende verdenking zich op de Braziliaanse bouwonderneming Odebrecht. Die zou honderden miljoenen aan smeergeld hebben betaald via Nederlandse vennootschappen met rekeningen van ABN Amro. Het geld verdween in de zakken van presidenten, vooraanstaande politici en overheidsbestuurders van bedrijven in Zuid-Amerika, die daarna orders aan het concern gunden.

Volgens de Amerikaanse justitie stak Odebrecht in totaal een miljard euro in de omkoping van functionarissen. In 2014 liep het bedrijf tegen de lamp. Honderden verdachten werden beboet of kregen celstraffen. Odebrechts topman werd in 2015 opgepakt. Het bedrijf schikte rechtszaken voor miljarden.

Helemaal blind is ABN Amro niet geweest voor duistere zaken die via zijn rekeningen werden geregeld, stelt NRC Handelsblad. Het maakte in 2015, 2016 en 2017 melding van ongebruikelijke transacties door bedrijven van een Nederlandse klant van Odebrecht. Maar de eenheid bij de overheid dit soort transacties moet beoordelen, sloeg niet aan. De bal kwam pas aan het rollen toen de fiscale opsporingsdienst FIOD in 2018 bij de bank aanklopte en opheldering opeiste over duizenden betalingen.

De onthulling over de Odebrecht-betalingen houdt verband met het nieuws in augustus dat de ABN Amro door de Nederlandsche Bank (DNB) was opgedragen om de rekeningen van miljoenen klanten te screenen. Volgens NRC Handelsblad heeft de bank na het samengaan met Fortis in 2010 nagelaten om de handel en wandel van 5 miljoen rekeninghouders te screenen. In plaats daarvan werden de klanten zonder enig onderzoek als betrouwbaar bestempeld. Ze werden ingedeeld in de laagste risicocategorie, een praktijk die tot dit jaar zou voortduren.

MEER LEZEN OVER ABN AMRO EN GERRIT ZALM

Zalm bevestigt vroegtijdig vertrek: ABN Amro op zoek naar nieuwe topman

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro treedt volgend jaar terug. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt. Zalm maakt daarmee niet zijn hele benoemingstermijn vol, die zou lopen tot mei 2018. Half juli werd het nieuws al gemeld door het FD, maar toen wilde de bank het vertrek nog niet bevestigen.

ABN Amro baas Zalm deed het goed, maar bleef te lang

Onder zijn leiding ging ABN Amro zeven jaar na de vernederende nationalisatie gezond naar de beurs. Als stabilisator is Zalm ‘met vlag en wimpel geslaagd’, zeggen kenners, maar zijn vertrek komt volgens hen twee jaar te laat.

Tweede man ABN Amro volgt Gerrit Zalm op als baas bank

Kees van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm op als baas van ABN Amro. Daarmee volgt de financiële man van de bank de topman op. Dat heeft de bank dinsdag bekend gemaakt. Van Dijkhuizen is nu chief financial officer in de raad van bestuur van ABN Amro. Wie hem in die functie opvolgt is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden