Prijzen grondstoffen schieten onverklaarbaar hard omhoog

Op de grondstoffenmarkt van New York, Comex, wordt het march madness genoemd: maartgekte. De prijzen van ijzererts, koper, zink, nikkel trekken zich op aan die van olie en goud en schieten net zo hard omhoog als ze vorig jaar daalden.

Fabriekshallen van staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam. Beeld anp
Fabriekshallen van staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam.Beeld anp

De koersen van 's werelds grootste mijnbouwbedrijven als Rio Tinto, BHP Biliton, Anglo American en Glencore zijn in twee maanden tijd met tientallen procenten gestegen. En de beurs-indices van de grondstofexporterende landen als Brazilië, Rusland en Australië staan dit jaar op flinke winsten.

Hiermee wordt een diepe recessie in de zogenoemde opkomende landen mogelijk gekeerd, zal de wereldhandel kunnen aantrekken en zou ook het deflatiespook weer even naar de achtergrond verdwijnen. Vooral centrale banken zullen over dat laatste een zucht van verlichting slaken.

Maar behalve optimisme zijn er ook zorgen. Verklaringen voor een herstel van de grondstofmarkten zijn moeilijk te vinden. De dalingen van 2015 werden vooral geweten aan de tragere groei van de Chinese economie waardoor de vraag verminderde. Daarnaast was er sprake van stijgend aanbod doordat in de grondstofexporterende landen veel nieuwe mijnen en productielocaties waren geopend.

Aluminium

Zowel de dalende vraag als de overcapaciteit is niet verdwenen. Maar de markten zijn wel aangetrokken, mogelijk omdat ze daarvoor te veel naar beneden waren doorgeschoten. Ook zouden beleggers - met name hedgefondsen - die op termijn grondstoffen hadden verkocht, hun shortposities moeten indekken nu de prijzen ineens omhoog zijn gaan.

De zakenbank Goldman Sachs waarschuwde deze week dat de grondstofprijzen beleggers mogelijk op het verkeerde been zetten en noemde de waardestijgingen een 'fata morgana'. Jodie Gunzberg, die zich bezighoudt met de grondstoffenindices van S&P Dow Jones, zei vrijdag dat 23 van de 24 in de index opgenomen grondstoffen zijn gestegen. Dat is niet meer gebeurd sinds december 2010. Alleen de prijs van aluminium is met 3,1 procent gedaald. 'Maar de productie is lager. En als de dollar zwakker wordt, profiteert aluminium het meest van alle grondstoffen.'

Bijna alle metalen trekken zich op aan de stijgende prijzen van olie en goud waarvan de waarde dit jaar al is gestegen van 1.080 naar 1.250 dollar per ounce (31,1 gram). De prijs van koper steeg op de Comex deze week naar 5.050 dollar voor één ton. Dat is een prijsstijging van 18 procent sinds januari van dit jaar. Freeport-McMoran, met 1,8 miljoen ton per jaar de grootste koperproducent in de wereld, heeft de waarde van het aandeel dit jaar al zien stijgen met 61 procent. Glencore, de grootste Europese koperproducent, staat 74 procent hoger dan op 1 januari.

Olieprijs

De prijs van zink steeg deze week tot 1.812 dollar per ton, het hoogste niveau in vijf maanden. Nikkel noteerde op de Londense metaalbeurs 8.765 dollar per ton tegen 7.725 in februari. Het Russische concern Norilsk, de grootste nikkelproducent ter wereld, klaagde deze week niettemin over de enorme overcapaciteit waardoor 70 procent van de nikkelproductie in de wereld nog verliesgevend is. De prijs van ijzererts is dit jaar ook al met 30 procent gestegen.

Maar het spectaculairste herstel is dat van de olieprijs. Zowel de Amerikaanse olie (West Texas Intermediate) als de olie uit de Noordzee en het Midden-Oosten (Brent)noteren weer boven de 40 dollar per vat.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden