‘Prijsconcurrentie soms ineffectief’

Toenemende concurrentie tussen ziekenhuizen leidt niet automatisch tot lagere zorgkosten. Het zorgstelsel kan mislukken als de focus bij zorgverzekeraars te veel op een lagere prijs voor medische behandelingen komt te liggen....

Van onze verslaggeefster Leonoor Meijer

Dit blijkt uit een onderzoek dat ING Bank woensdag in samenwerking met het advies- en onderzoeksbureau Prismant heeft gepresenteerd. Deze conclusie is opvallend. Concurrentie op prijs om langs die weg de kosten beter te beheersen, is een van de basisprincipes van het nieuwe zorgstelsel. Zorgverzekeraars streven in de onderhandelingen met ziekenhuizen vaak naar een lagere prijs per zorgproduct, in de verwachting dat dit soort concurrentie ook effecten heeft voor de kwaliteit van de zorg.

Ze maken een denkfout indien ze zich alleen concentreren op de prijs, bewijst het onderzoek. Peter van Leeuwen, directeur van ING Medinet: ‘Zorgverzekeraars moeten goed opletten of ze het juiste type zorg opzetten, welke behandelingen door welke aanbieders waar worden gegeven, en aan welke patiënten. Regionale verschillen zijn belangrijk. Anders kan het zomaar zijn dat over twee jaar wordt geconcludeerd dat de kosten in de zorg zijn gestegen, ook al is de prijs per behandeling gedaald.’

Uit het vergelijkend onderzoek onder vijftien algemene ziekenhuizen blijkt dat de concurrentie tussen ziekenhuizen in de regio Amsterdam het grootst is. Dat heeft wel geleid tot lage prijzen per behandeling, maar niet tot lagere zorgkosten.

Van Leeuwen: ‘Er zijn in die regio veel meer dagbehandelingen verricht.’ Hij durft niet te zeggen of dit komt door een slechtere gezondheid van de bevolking van Amsterdam, of doordat artsen daar de behandeling over meer bezoeken verdelen.

Met name voor kleinere en middelgrote ziekenhuizen kan onderlinge concurrentie wel zorgen voor een lager prijs- én kostenniveau per inwoner van de regio. Van Leeuwen: ‘Vooral ziekenhuizen met een overzienbaar aantal behandelingen zijn onderling goed te vergelijken.’ Hoe ingewikkelder en uitgebreider het productenpakket van het ziekenhuis, des te meer factoren naast de prijs het kostenniveau voor het ziekenhuis bepalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden