Prijs op het hoofd van virusmakers

In overleg met de FBI en Interpol zet Microsoft met miljoenen dollars een fonds op waaruit beloningen worden betaald voor tips die leiden tot de arrestatie van virusmakers....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Hetzelfde bedrag ligt klaar voor degene die het brein achter Blaster in handen van de politie speelt. In totaal trekt Microsoft vijf miljoen dollar uit voor een fonds waaruit ook in de toekomst tipgeld kan worden betaald. Het fonds is opgezet in overleg met de FBI, de Amerikaanse federale recherche, en Interpol, de internationale opsporingsorganisatie.

Microsoft is er vooral op gebeten het aantal aanvallen op Windows te verminderen. Dat is de motor van meer dan 80 procent van de personal computers en om die reden een gewild doelwit van virusmakers en hackers. Blaster en SoBig legden in augustus en september enkele honderdduizenden pc's met Windows plat. Die werden via internet geïnfecteerd.

Eind september hield de FBI een minderjarige inwoner van de staat Washington aan, die een variant op Blaster zou hebben verspreid. De arrestatie volgde op de aanhouding van een man uit Minneapolis. Ook hij had een Blaster-kloon ontworpen. De schepper van het originele virus is nog niet achterhaald.

De beloningen die Microsoft uitlooft passen in een nieuwe strategie van het bedrijf om zijn software veiliger te maken. Tegenover Europese journalisten en analisten maakte Microsoft maandag in Amsterdam bekend dat het komend jaar ook zijn eigen antivirus-software gaat uitgeven. De onderneming begeeft zich daarmee in een nieuwe markt waar jaarlijks 2,2 miljard dollar wordt omgezet.

Microsoft kocht in juni de Roemeense producent van antivirus-software GeCAD. Het bedrijf telde daar volgens onbevestigde berichten 225 miljoen dollar voor neer. Wat de plannen waren met GeCAD was tot dusver onduidelijk. De verwachting was dat Microsoft de software zou gebruiken om de weerbaarheid van Windows te vergroten.

Mike Nash, hoofd van de Security Business Division, liet echter in Amsterdam weten dat Microsoft een afzonderlijk product zal uitbrengen. 'We weten nog niet in welke vorm precies', aldus Nash, 'Maar voor het gebruik ervan zullen klanten moeten betalen.'

De markt voor virusbestrijders wordt nu nog beheerst door twee dozijn softwarehuizen. Symantec, Network Associates en Trend Micro behoren tot de grootste. Voor hen dreigt het gevaar dat Microsoft zijn software 'bundelt' met Windows en abonnementen verkoopt voor geregelde updates, met bescherming tegen de nieuwste virussen.

In de Verenigde Staten en Canada heeft Microsoft ook een telefonische hulplijn ingesteld voor consumenten die last hebben van computervirussen. Er zijn nog geen plannen voor een dergelijke service in Europa, aldus het bedrijf.

Nash herhaalde in Amsterdam de woorden van topman Steve Ballmer vorige maand dat 'veiligheid Microsofts allerhoogste prioriteit heeft'. Het bedrijf gaat daarvoor de beveiliging van zijn software verhogen. Dat blijft wel beperkt tot de jongste producten, Windows XP en Windows Server 2003.

Microsoft pakt ook een veelgehoorde klacht van klanten aan. Die kunnen de stroom reparatieprogramma's, die het bedrijf uitbrengt om gevaarlijke weeffouten in zijn software te herstellen, niet verwerken. Vooral bedrijven hebben daar moeite mee. Of ze moeten tienduizenden pc's tegelijk oplappen.

Microsoft gaat daarom over tot het uitgeven van maandelijkse patches, in plaats van wekelijkse stoplappen. Ook wil het bedrijf de reparatie van software verdergaand automatiseren, door meer oplapmiddelen via internet aan te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden