Nieuws

Prijs groenten en fruit stijgt veel harder dan ongezonde producten: supermarkt Dirk wil btw-verlaging

De btw op groenten en fruit moet omlaag van 9 naar 6 procent. Daarvoor pleit supermarktketen Dirk. Met een petitie en advertenties in dagbladen hoopt de grootgrutter de politiek over te halen om de btw-verhoging uit 2019 ongedaan te maken.

Jonathan Witteman
Supermarktketen Dirk van den Broek start een petitie om de belasting op groente en fruit te verlagen.  Beeld ANP
Supermarktketen Dirk van den Broek start een petitie om de belasting op groente en fruit te verlagen.Beeld ANP

Tot nu toe weigert het kabinet de belastingverhoging terug te draaien, ondanks een verwoede lobby van telers, groenteboeren, wetenschappers, gezondheidsclubs en nu dus supermarktketen Dirk van den Broek. ‘De laatste jaren zijn gezonde, verse producten veel harder in prijs gestegen dan ongezonde producten’, zegt Dirk-directeur Marcel Huizing over het initiatief.

Uit CBS-cijfers blijkt bijvoorbeeld dat groenten en fruit sinds 2015 met 13 procent in prijs zijn gestegen, terwijl de prijsstijging van de categorie ‘suiker, zoetwaren en ijs’ beperkt bleef tot amper 2 procent. ‘Hierdoor is kiezen voor gezonde voeding voor veel mensen vaak helemaal geen optie. Al jaren zetten diverse gezondheidsinstanties zich daarom in om de btw op groenten en fruit te verlagen, maar helaas zonder resultaat. Ik vind dat dit anders kan en moet. Daarom zijn wij een petitie gestart, het is tijd voor actie.’

Het kabinet verhoogde het laagste btw-tarief, waar alle eetwaren onder vallen, in 2019 van 6 naar 9 procent. Tegelijkertijd werd de inkomstenbelasting verlaagd, in de hoop dat mensen meer geld zouden overhouden om bijvoorbeeld gezond eten te kopen. De btw-verhoging leidde meteen al tot kritiek, omdat ze haaks lijkt te staan op de pogingen van het kabinet om de gezondheid van de Nederlanders te verbeteren. Ten tijde van de btw-verhoging aten Nederlanders blijkens Eurostat-cijfers het minste groente en fruit van heel Europa.

‘Niet effectief’

Waarom dan niet een lager btw-tarief voor, pak ’m beet, spinazie en appels dan voor paprikachips en chocoladerepen? ‘De btw-verhoging die in 2019 inging, is voor groenten en fruit niet meer te verdedigen’, zegt Dirk-directeur Marcel Huizing tegen het AD over de petitie detijdisrijp.nl. ‘Het moet mogelijk zijn de politiek te bewegen het tarief terug te zetten op 6 procent.’ Het initiatief van Dirk heeft ook een klein autobiografisch tintje, laat Huizing weten. ‘Twaalf jaar geleden woog ik 40 kilo meer dan nu. Vooral door wijzigen van mijn voedselpatroon viel ik veel af. Daarom is het van groot belang dat supermarkten gezond voedsel aanbieden voor een betaalbare prijs.’

Maar het kabinet wil niets weten van de voorgestelde btw-verlaging. Bijvoorbeeld omdat deze verlaging lastig zou zijn af te bakenen. ‘Bijvoorbeeld een pizza Hawaï met ham en ananas: is dat dan gezond’, aldus oud-staatssecretaris Menno Snel (Financiën) eerder. Het gedrag sturen van de consument via btw-verhogingen of verlagingen zou bovendien ‘niet heel effectief’ zijn, zo verwees minister Schouten (Landbouw) naar onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Een btw-verlaging op groente en fruit kost de schatkist daarnaast ook geld: de fiscus zou dan 350 miljoen euro mislopen, liet minister De Jonge (Volksgezondheid) eerder weten.

Een ander veelgehoord argument uit kabinetskringen: het moet van Europa. Onzin, zegt Huizing. ‘Het is mogelijk per land een uitzondering te vragen op dat Europese beleid. Ik ben misschien opportunistisch, maar het kan als we dit met z’n allen willen.’ Duitsland verlaagde vorig jaar het btw-tarief op groenten en fruit van 7 naar 5 procent.

Maar waarom geeft Dirk niet het goede voorbeeld door zelf de prijzen van groenten en fruit te verlagen? ‘We bieden al scherpe prijzen aan’, zegt Huizing in het AD. ‘Alleen zit er een grens aan wat wij met leveranciers kunnen bewerkstelligen in de prijs van groenten en fruit. Vandaar dat we de politiek willen bewegen in actie te komen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden