Prettig geregeld

DOORGAANS staat Peter Paul de Vries lijnrecht tegenover bestuursvoorzitters van beursgenoteerde ondernemingen, door ze op aandeelhoudersvergaderingen op hun beloftes en verantwoordelijkheden te wijzen....

Bart Dirks

Maar woensdag belegde de directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB)met Michel van Hemele, topman van uitzendorganisatie Creyf's, een persconferentie in de sjieke Grote Industrieele Club aan de Amsterdamse Dam. 't Kan verkeren.

De Vries wist dan ook een mooi akkoord te sluiten met Van Hemele én met het Openbaar Ministerie. Uitzendbedrijf Content Beheer, een jaar geleden overgenomen door Creyf's, bekent schuldig te zijn aan gebruik van voorkennis bij het inkopen van 120 duizend eigen aandelen. Te betalen boete: 250 duizend gulden. Bovendien gaat de boekwinst die Content heeft gemaakt met de aankoop van de aandelen (3 miljoen gulden) niet naar de staatskas, maar wordt via de VEB teruggeven aan beleggers. Opsteker voor Content/Creyf's: het rekent in één klap af met justitie en met gedupeerde beleggers.

Het gaat hierbij om de beleggers die op 24, 25 en 26 maart aandelen Content van de hand deden - precies de drie dagen dat Content de eigen aandelen inkocht. Dat gebeurde kort voor de overname door Creyf's die binnenskamers al bekend was en waardoor de aandelen 11,20 euro per stuk meer waard werden.

Volgens de regeling moeten beleggers zich aanmelden bij de VEB. Doen ze dat voor 1 juli, dan krijgen ze een eerste uitkering van 5 euro. Dat kan oplopen tot 11,20 euro, als aan het eind van het jaar niet alle beleggers zich hebben gemeld. Op de bewuste drie beursdagen in maart zijn 269 duizend stukken verhandeld.

'Dit is voor ons een belangrijke en unieke zaak', zegt De Vries. 'Voor het eerst is de VEB partij in een strafrechtzaak en wordt naar de gedupeerden gekeken. Tot nu toe moesten we zelf een civiele procedure beginnen.' Hij rekent erop dat de creatieve driehoeksdeal tussen de beleggers, justitie en onderneming vaker wordt gesloten.

Maar het zal niet altijd zo gemakkelijk gaan. De voorkennis-periode was heel kort, drie dagen, en het bedrijf Content heeft zichzelf aangegeven bij justitie. Bij lang niet alle voorkenniszaken zijn die voorwaarden aanwezig. 'Dit keer waren we tot elkaar veroordeeld. Creyf's wilde geen deal met het OM als ze daarna nog zouden worden besprongen door gedupeerde beleggers.'

Prettig geregeld: beleggers tevreden, Content en moederbedrijf Creyf's tevreden, justitie tevreden.

Maar minder tevreden zijn president-commissaris Arie Maas en de twee toenmalige directeuren van Content Beheer, Fred van Male en René Krijt. Justitie ziet hen nog steeds als verdachten, verantwoordelijk voor de inkoop van de aandelen en uitgifte per spoedkoerier van 50.500 opties op het verkeerde moment. Van Male en Krijt waren uitgenodigd om te komen praten bij Van Hemele, 'maar zij wilden niet met ons in gesprek gaan'. Krijt is al vertrokken bij Content/Creyf's, Van Male zit al maanden ziek thuis.

Maas moest wel komen praten, afgelopen vrijdag. Als president-commissaris van Content Beheer moest ook hij instemmen met de deal die gesloten zou gaan worden met het OM en de VEB. Daarmee moest hij indirect ook een oordeel geven over zijn eigen handelen.

Van Hemele wilde gisteren niet uit de doeken doen hoe Maas zich heeft opgesteld. Mede-commissaris Sylvia Tóth trok wel haar conclusies. Nadat duidelijk werd dat Maas en de twee directeuren niet werden opgenomen in de schikking, stapte zij op als commissaris bij zowel Content als Creyf's.

Van Hemele lijkt er niet echt mee te zitten. 'Mevrouw Tóth wist heel goed dat de officier niet bereid was de drie personen te laten lopen', zei hij gisteren in de Industrieele Club. 'Ze wist heel goed dat het een mission impossible was.'

En Sylvia Tóth? Die laat verder niets meer van zich horen. Of toch - haar bedrijf Tóco d'Azur faxt woensdag vanuit Nice een uitnodiging voor een seminar op 15 april in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky. Onderwerp: het kopen van een huis of het beginnen van een bedrijf in Frankrijk.

Misschien een ideetje voor de president-commissaris en de twee directeuren van Content.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden