President Soeharto roept hulp in van oudgediende Nitisastro; IMF bereid om Indonesië te helpen

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) staat positief tegenover de Indonesische plannen om de huidige valutacrisis aan te pakken. Dit stelde IMF-directeur Michel Camdessus donderdag, nadat Indonesië de organisatie een dag eerder om financiële steun had verzocht....

Reuter, KRF

JAKARTA

Het IMF wil samen met de Wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank en de Indonesische regering een plan opstellen om de economie van het land te stabiliseren. De munt van Indonesië, de roepia, is sinds 1 juli met liefst 30 procent in waarde gedaald. Vandaag al zullen medewerkers van het IMF in Jakarta komen voor overleg met de Indonesische regering.

President Soeharto heeft de hulp van een oudgediende ingeroepen om hem terzijde te staan in de aanstaande onderhandelingen met het IMF: de 70-jarige Widjojo Nitisastro. Hij staat te boek als een van de architecten van de Nieuwe Orde, die Soeharto na zijn aantreden in 1965 instelde.

De economie van Indonesië stond destijds aan de rand van de afgrond. Widjojo was een van de mensen die het land er bovenop hielpen. Hij stond aan het hoofd van het ministerie van Planning, was minister van Ontwikkelingsplanning en uiteindelijk coördinerend minister van Economische Zaken en Financiën.

In 1983 trok Widjojo zich terug uit de regering, maar achter de schermen bleef hij politiek actief. Indonesische kranten verwachten dat hij de delegatie zal leiden voor de onderhandelingen met IMF, Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) over een steunpakket.

Oud-minister van Financiën Frans Sepa maakte donderdag wel een kanttekening. Voor hem is het de vraag of Widjojo wel genoeg bevoegdheden krijgt om harde beslissingen te nemen.

Indonesië heeft net als Thailand bij het IMF aangeklopt om hulp vanwege de financiële onrust. De druk op de koers van de roepia blijft aanhouden. Om hoeveel geld het land verlegen zit, is onduidelijk. Economen denken dat Indonesië veel minder geld nodig heeft dan Thailand, dat 17,2 miljard dollar steun verwierf. Indonesië zou aan niet meer dan 4 tot 6 miljard dollar genoeg hebben.

Volgens de krant Indonesian Times zullen de autoriteiten moeite hebben om tegemoet te komen aan de eisen die het IMF zal stellen aan het terugdringen van de corruptie. Hetzelfde geldt voor het verder openstellen van de economie. 'Indonesië moet bereid zijn elk medicijn dat het IMF voorschrijft, te slikken om zijn economie te redden', aldus de Jakarta Post, een andere krant.

De Post hekelt de halfslachtige overheidsmaatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen en die 'meer een uitdrukking waren van de machtige zakenlobby's dan de eerste prioriteiten ofwel de economische realiteit', zo schrijft de toonaangevende krant.

De directeur van de Wereldbank in Jakarta zei gisteren dat de onderhandelingen met Indonesië 'een kwestie van weken en niet van maanden' zal zijn.

Overigens konden de meeste valuta's in Zuidoost-Azië zich donderdag herstellen van de crisis. De Filippijnse peso werd ten opzichte van de dollar aanzienlijk duurder. De koers steeg van 35,565 tot 34,852 peso's voor een dollar. Ook de rust rond de Thaise bath lijkt te zijn hersteld. De Maleisische ringgit won gisteren licht, maar de beurs van dit land was nog zeer negatief gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden