Nieuws

President-commissaris Tata Steel Nederland moet onverwacht opstappen

Peter Blauwhoff moet onverwacht opstappen als voorzitter van de raad van commissarissen van Tata Steel Nederland. De Indiase eigenaren van Tata Steel hebben geen vertrouwen meer in de voormalig manager van Shell en willen hem niet herbenoemen. Blauwhoffs huidige termijn loopt op 13 juli af.

Peter de Waard
Staalproducent Tata Steel in Wijk aan Zee. Peter Blauwhoff stapt er noodgedwongen op als voorzitter van de raad van commissarissen. Hem zou kwalijk worden genomen dat er vorig jaar stakingen uitbraken bij het bedrijf. Beeld ANP
Staalproducent Tata Steel in Wijk aan Zee. Peter Blauwhoff stapt er noodgedwongen op als voorzitter van de raad van commissarissen. Hem zou kwalijk worden genomen dat er vorig jaar stakingen uitbraken bij het bedrijf.Beeld ANP

Blauwhoff stapt ook op als commissaris van Tata Steel in India. Hij was de enige Nederlandse commissaris van het bedrijf in India. Het besluit komt vlak nadat de Indiase eigenaar heeft ingestemd met het losmaken van Tata Steel Nederland van Tata Steel Europa. Hierbij is toegezegd dat het bedrijf in Nederland een eigen raad van commissarissen zal houden. Behalve Blauwhoff als voorzitter zitten in deze raad van commissarissen Lenie Boeren (ook commissaris bij Air France KLM), Henrik Adam (de baas van Tata Steel Europe) en Marius Jonkhart (de kandidaat van de Centrale Ondernemingsraad).

Er wordt vanuit gegaan dat Tata Steel in India nu een eigen manager als voorzitter wil benoemen in de raad van commissarissen. Blauwhoff zou onder meer kwalijk worden genomen dat er vorig jaar stakingen bij het bedrijf uitbraken nadat de toenmalig directeur Theo Henrar werd ontslagen.

Tata Steel Nederland staat in de etalage. Maar door alle ophef rond de uitstoot van CO2, grafiet en fijnstoffen en de dreiging van mogelijke claims van kankerpatiënten in de omgeving, zal het niet eenvoudig zijn een koper te vinden. Volgens de huidige governance-structuur moeten van de vier commissarissen er minimaal twee onafhankelijk zijn. Na het vertrek van Blauwhoff zullen dat Lenie Boeren en Marius Jonkhart zijn. De laatste zal als vicevoorzitter Blauwhoff tijdelijk waarnemen totdat de eigenaar in India een nieuwe voorzitter heeft benoemd.

Chemicus

Peter Blauwhoff werd in juli 2017 benoemd tot president-commissaris. Hij volgde toen de strijdvaardige Jacques Schraven op. Blauwhoff probeerde een zo laag mogelijk profiel te houden. Hij uitte zich nooit in de pers over de mislukte fusie-onderhandelingen met ThyssenKrupp, het ontslag van Henrar, de overnamepoging door het Zweedse SSAB of de strategie van het bedrijf. Zo hoopte hij de Indiase eigenaren niet voor het hoofd te stoten.

Blauwhoff studeerde aan de universiteit van Twente af als chemicus en was daarna bijna zijn hele leven actief bij Shell op vele buitenlandse posities. Behalve bij Tata is hij ook commissaris bij Royal Haskoning. In een persbericht zegt hij met veel passie, inzet en tijd de belangen van Tata Steel in Nederland de afgelopen vier jaar te hebben behartigd. ‘Ik was daar graag verder mee gegaan. Daarom kwam de beslissing van de aandeelhouder onverwacht, maar ik respecteer deze en stop dan ook nu aan het einde van mijn eerste periode. Juist in de komende tijd met de separatie en de grote uitdagingen waar Tata Steel Nederland voor staat met betrekking tot de omgeving en decarbonisatie, blijven de rol en de verantwoordelijkheden van de RvC van zeer groot belang.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden