President-commissaris Delta mag blijven, ondanks salarisrel oud-directeur

De in opspraak geraakte Cees Maas blijft aan als president-commissaris van het in financiële nood verkerende Delta. De publieke aandeelhouders van het Zeeuwse energiebedrijf nemen voorlopig genoegen met de excuses die hij maakte nadat hij ze niet had geïnformeerd over de salarisverhoging van oud-directeur Arnoud Kamerbeek. Het is nu aan Maas' raad van commissarisen om het vertrouwen van de aandeelhouders terug te winnen.

Cees MaasBeeld anp

Dit is de uitkomst van een overleg dat Maas woensdagavond had met de aandeelhouders - provincie Zeeland (50 procent), negentien gemeenten en twee provincies. Een tweede kans voor Maas ligt gevoelig, omdat vanuit de landelijke en regionale politiek grote druk op hem is uitgeoefend om de loonstijging van Kamerbeek uit 2015, van 400 duizend naar 520 duizend euro, terug te draaien. Maas weigerde dit te doen, omdat de vergoeding 'marktconform' zou zijn. Toen zijn eigen positie ter discussie kwam te staan vanwege dit standpunt, ging hij alsnog in gesprek met Kamerbeek. Die weigerde zijn salaris in te leveren en vertrok uiteindelijk met 800 duizend euro, anderhalf keer het gehekelde jaarsalaris.

De Zeeuwse gedeputeerde Carla Schönknecht zegt dat in het gesprek met Maas niet alle twijfels zijn weggenomen, maar dat momenteel het belang van Delta voorop staat. Over de inhoud van het gesprek en of Maas op de langere termijn al dan niet aanblijft, wil ze niets zeggen. 'Daar is het nog te vroeg voor.' Maas sprak na afloop tegen de Provinciale Zeeuwse Courant over een 'stevig gesprek' en dat 'hard gewerkt moet worden om het vertrouwen te herstellen'.

Voorganger Maas ook in problemen vanwege oud-directeur

De Delta-aandeelhouders kunnen alleen de voltallige raad van commissarissen naar huis sturen. De provincie vroeg zich in een eerder stadium al af of dit momenteel 'in het belang' is van het noodlijdende Delta.

De Middelburger Maas, onder meer oud-bestuurder van ING, is niet de eerste president-commissaris van Delta die in de problemen komt door oud-directeur Kamerbeek. Maas' voorganger Daan van Doorn vertrok in 2014 nadat hij achter Kamerbeek bleef staan toen de aandeelhouders hem miscommunicatie verweten rondom de verkoop van afvaltak Indaver.

Sinds het aantreden in 2014 van de vertrokken Kamerbeek is de financiële situatie van Delta sterk verslechterd. Een noodlening van 200 miljoen euro is nodig om het bedrijf te herstructureren en de grote verliezen van de kerncentrale weg te poetsen. Het netto resultaat voor de aandeelhouders van Delta daalde in dat jaar naar 3,8 miljoen euro. In de drie jaar ervoor lag het netto resultaat jaarlijks boven de 75 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden