Presentatie Michelingids vol verrassingen: 'Ik bel om te zeggen dat u een ster heeft'

'I'm sorry you couldn't make it', zegt Richard Ellis, internationaal directeur van de Michelingids op het podium van het Vrijthof per telefoon tegen chef-kok Francois Geurds. 'Maar ik bel u om te zeggen dat u een ster heeft gekregen voor FG Foodlabs. Ja, een Michelinster.'

Restaurant Sinne in Amsterdam ontvangt zijn eerste ster, tijdens de presentatie van de nieuwe Michelin Gids 2015 Beeld anp
Restaurant Sinne in Amsterdam ontvangt zijn eerste ster, tijdens de presentatie van de nieuwe Michelin Gids 2015Beeld anp

Je zou het een primeur kunnen noemen: de hoogste baas van de Michelingids die koks tijdens de officiële presentatie van de gids opbelt om te zeggen dat ze een ster hebben gekregen.

Het was nodig ook, want er waren nogal wat koks niet komen opdagen bij de sterrenuitreiking van de nieuwe Michelingids voor Nederland, nummer 110 op de kop af. Het was een gids vol verassingen dit jaar, misschien verklaart dat het. Met sterren die wellicht verwacht werden, maar toch ook een aantal sterren die uit de lucht leken te komen vallen.

Verrassing

Sazanka, het tweede Japanse restaurant van het Okura, brengt het totale sterrenaantal van dit Amsterdamse hotel op vier (naast Yamazato, een ster en Ciel Bleu, twee sterren). Dat was nooit de bedoeling, maar de bedrijfsleidster Emmy Stoel was er evengoed dolbij mee.

Een van de weinige sterren die iedereen wel had zien aankomen was die voor Librije's Zusje in Amsterdam. Maar chef-kok Sidney Schutte kreeg er niet een, maar meteen twee, een half jaar na opening al. Ook hij toonde zich totaal overdonderd. 'Ik was met een ster al blij geweest.'

Grote blijdschap was er bij Soenil Bahadoer van de Lindehof in Nuenen die zijn tweede ster kon bijschrijven en op het podium zijn tranen nauwelijks de baas kon. 'Dit laat zien hoe je met niks kunt beginnen en met hard werken toch ver kunt komen.' Kok Michel van de Kroft die een tweede ster kreeg voor 't Nonnetje in Harderwijk, was niet bereikbaar. Ellis kreeg niet eens zijn voicemail aan de lijn.

Slecht nieuws

Vooraf was met enig angst en beven naar deze nieuwe gids uitgekeken. En met recht, want onaangename verrassingen waren er ook. Maar liefst twaalf restaurants raakten een of meer sterren kwijt. Daaronder een aantal die het afgelopen jaar zijn gesloten (Lakes in Hilversum, De Molen in Kaatsheuvel, Le Marron in Malden, de Hermitage in Rijsoord).

Slecht nieuws was er verder voor de Echoput in Apeldoorn (dat van kok wisselde), de Saffraan in Amersfoort en Toine Hermsen in Maastricht: zij raken hun ster kwijt. Het sterrenverlies van Librije's Zusje in Zwolle (twee) en De Zwethheul in Schipluiden (twee) waren ingecalculeerd: Zusje is gesloten en Mario Ridder, de chef van de Zwethheul, verhuist naar Rotterdam.

Restaurant De Leuf in Ubachsberg dat van twee sterren naar één ging is een triest verhaal: Chef-kok Paul van de Bunt overleed eerder dit jaar. Dat maakt alles bij elkaar wel dat de Nederlandse gids voor het eerst in jaren afsluit met een negatief saldo: min vijf (veertien eraf, vijf erbij).

Nieuwe sterren:

Librije's Zusje Amsterdam: van 0 naar 2

't Nonnetje in Harderwijk: van 1 naar 2

De Lindehof in Nuenen: van 1 naar 2

Nieuwe restaurants met 1 ster:

Sazanka, Amsterdam

Sinne, Amsterdam

Wiesen, Eindhoven

Ratatouille Food & Wine, Haarlem

FG Food Labs, Rotterdam

Vervallen sterren:

Librije's Zusje Zwolle: van 2 naar 0

De Zwethheul Schipluiden: Van 2 naar 0

Zaken die hun ster kwijtraken:

De Saffraan, Amersfoort

De Echoput, Hog Soeren

Savelberg, Voorburg

Lakes, Hilversum

De Molen, Kaatsheuvel

Toine Hermsen, Maastricht

Le Marron, Malden

De Wanne, Ootmarsum

Hermitage, Rijsoord

Bekijk op onderstaande kaart waar een sterrenrestaurant bij u in de buurt zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden