Update

Presentatie halfjaarcijfers: winst voor BAM en SNS

Meerdere bedrijven presenteerden vandaag de halfjaarresultaten. Lees hier de belangrijkste resultaten.

© ANP

SNS Reaal
SNS Reaal heeft het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 44 miljoen euro, tegen 15 miljoen euro in 2010. De banktak leverde met 121 miljoen euro de grootste winstbijdrage. De verzekeringsactiviteiten droegen 75 miljoen euro bij aan het resultaat. Het vastgoedonderdeel Property Finance, dat wordt afgewikkeld, leed een nettoverlies van 118 miljoen euro.

SNS meldde eerder over het eerste kwartaal al een nettowinst van 21 miljoen euro.

SNS incasseerde een verlies van 6 miljoen euro op Griekse staatsobligaties. Dit was een gevolg van het besluit van de Europese landen om de private sector ook een bijdrage te laten leveren aan het reddingspakket voor de Griekse overheid.

Het concern zei te verwachten dat de Europese schuldencrisis zal blijven zorgen voor onrust op de financiële markten. Dat kan een negatieve impact hebben op de bezittingen van SNS Reaal. Verder zal SNS ook te maken blijven houden met afschrijvingen op vastgoedfinancieringen.

Bouwbedrijf BAM
Bouwbedrijf BAM heeft in de eerste helft van dit jaar ondanks moeilijke marktomstandigheden een hogere winst behaald. De prestaties werden geholpen door een sterke verbetering van het resultaat bij de vastgoedtak.

De nettowinst kwam uit op 65,8 miljoen euro tegen 50,6 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg tot 3,66 miljard euro van 3,43 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

BAM heeft naar eigen zeggen te kampen met moeizame marktomstandigheden, een toenemende prijsdruk en aanhoudende onzekerheid op de bouwmarkt. Het bedrijf herhaalde echter wel zijn verwachting voor een nettowinst over heel 2011 van 120 miljoen euro, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

BAM verkocht in de eerste 6 maanden in Nederland 1225 zelf ontwikkelde woningen. Het totaal aantal onverkochte woningen in aanbouw of opgeleverd nam af tot 505 in vergelijking met 753 aan het einde van 2010, aldus BAM.

Roto Smeets
De resultaten van drukkerijgroep Roto Smeets zijn in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de eerste 6 maanden van 2010. De drukker boekte weer een positief bedrijfsresultaat en zag zijn nettoverlies sterk.

Roto Smeets is tevreden met de lichte omzetdaling, gezien de sluiting van zijn drukkerij in Utrecht medio 2010 en de stijging van de papierprijs met 12 procent in een jaar tijd. De drukker ziet in de sluiting van drukkerijen van concurrenten een verbetering van het marktklimaat in de grafische markt. Door de robuuste markt van klantenmagazines kon het bedrijf een aantal grote opdrachten binnenhalen. Het gaat onder andere het ANWB-magazine De Kampioen drukken voor de duur van 3 jaar.

Diageo
Diageo, de grootste producent ter wereld van gedestilleerde dranken, bier en wijn, heeft de nettowinst het afgelopen boekjaar met bijna 17 procent zien stijgen. Het Britse concern moest het vooral hebben van de opkomende economieën.

De winst na belasting beliep 1,9 miljard Britse pond (2,15 miljard euro) in het boekjaar 2010/2011 dat afgelopen juni eindigde. Een jaar eerder lag de winst van het concern achter de merken Smirnoff en Johnnie Walker nog op 1,63 miljard pond.

Glencore
De nettowinst van de Zwitserse grondstoffengigant Glencore is in de eerste helft van het jaar met 57 procent omhooggeschoten tot 1,7 miljard euro.

De resultaten werden gestuwd door een grote vraag naar grondstoffen en 'aanzienlijk' hogere prijzen. De omzet van de grootste grondstoffenhandelaar ter wereld klom met 32 procent tot 65 miljard euro. Glencore voorziet een aanhoudende groei voor de rest van het jaar, vooral dankzij China en India.

 Het is niet waarschijnlijk dat de terugbetaling van de staatsteun in 2011 zal zijn. De intentie om terug te betalen is onveranderd sterk. We moeten Property Finance afbouwen. Daarnaast moeten de kernactiviteiten het goed blijven doen en gaan we 700 miljoen euro aan kapitaal vrijmaken  
Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein van SNS Reaal
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden