Premies omhoog door invoering regenverzekering

De premies van opstal- en inboedelverzekeringen voor particulieren zullen met de komst van een regenschadedekking gemiddeld 5 procent stijgen. Dit heeft het Verbond van Verzekeraars gisteren bekend gemaakt....

Van onze verslaggeefster

Ook bedrijven kunnen zich verzekeren tegen schade door regen. Deze premieverhoging zal waarschijnlijk hoger uitvallen omdat bedrijven in de regel een 'kalere' verzekering hebben. Schade aan gewassen valt niet onder de nieuwe verzekering.

De extra dekking kost de verzekeraars naar schatting vijftig miljoen per jaar. Ze gaan er daarbij vanuit dat eens in de twintig jaar overlast een schadepost zal opleveren van ongeveer 500 miljoen gulden.

De heftige regenval van het vorige jaar, die tot veel overlast leidde in het Westland, was de directe aanleiding voor het Verbond om op verzoek van het rijk te bekijken of dit soort uitzonderlijke schade zou kunnen worden verzekerd. Via de Wet Tegemoetkoming Schadegevallen heeft de overheid toen het overgrote deel van de geleden schade (rond de 600 miljoen gulden) vergoed.

Een woordvoerder van de organisatie van verzekeraars benadrukt dat de schade aan gewassen door immense regenval buiten de nieuwe verzekering valt. 'Dergelijke risico's voor een kleine groep betrokkenen in een klein gebied vallen bijna niet te verzekeren. De premie zou dan veel te hoog uitvallen.' Over een oplossing voor deze specifieke problemen praten enkele gespecialiseerde verzekeraars, samen met land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, nog met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden