Premies en belastingen: wat brengt 2015?

Beeld anp

werknemers

Wie alleen naar zijn loonstrookje kijkt, ziet dat hij er in 2015 meestal iets op vooruitgaat. Dat komt onder meer door de verhoging van de maximale arbeidskorting en het hogere maximum van de algemene heffingskorting (zie de pagina hiernaast). Het CPB gaat er volgens de laatste ramingen van uit dat de koopkracht met 0,75 procent toeneemt. Veel hangt echter af van individuele omstandigheden. Zo hebben nog lang niet alle pensioenfondsen bekendgemaakt of de premies dalen (zoals bij het grootste fonds, ABP, gebeurt), stijgen of gelijk blijven. Wie veel zorg nodig heeft, komt ook ongunstiger uit. Meevallers kunnen er ook zijn: wie promotie maakt of gaat samenwonen heeft meer te besteden.

De regelingen voor ouderschaps-, bevallings- en zorgverlof zijn iets verruimd.

Werkenden met een flexibel contract krijgen iets meer zekerheid.

werkgevers

De werkkostenregeling wordt verplicht. Werkgevers mogen maximaal 1,2 procent van de loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Besteden ze meer aan hun personeel, dan moet daarover 80 procent loonbelasting worden betaald. Gereedschap, computers en mobiele telefoons vallen buiten deze regeling als een werknemer ze nodig heeft voor het werk.

zelfstandigen

De zelfstandigenaftrek blijft vooralsnog bestaan: 7.280 euro ongeacht de hoogte van de winst voor wie meer dan 1.225 uur op jaarbasis in zijn bedrijf steekt. Wie 65 jaar en 3 maanden is, mag de helft van de zelfstandigenaftrek opvoeren. Het is de bedoeling dat de var (verklaring arbeidsrelatie) voor zzp'ers medio 2015 wordt vervangen door de bgl, de beschikking geen loonheffingen. Het debat daarover is uitgesteld tot in het voorjaar bekend is hoe de nieuwe Eerste Kamer eruitziet. De bgl maakt werkgevers meer verantwoordelijk voor de inzet van zzp'ers en is bedoeld om schijnzelfstandigheid terug te dringen.

uitkering

De uitkeringen worden als altijd per 1 januari aangepast. Dat komt doordat de AOW, ANW, WW, bijstand, WIA, WAO en Wajong zijn gekoppeld aan het minimumloon. Dat stijgt van 1.495,20 naar 1.501,80 bruto per maand.

Bijstand

In de bijstand is de kostendelersnorm ingevoerd. Daardoor gaat de uitkering omlaag als meer mensen in hetzelfde huis wonen. Zij kunnen immers de kosten voor levensonderhoud delen. Wie met z'n tweeën woont krijgt 50 procent van de bijstand; wie met z'n drieën woont 43,3 procent. De kostendelersnorm geldt niet voor bijstandsgerechtigden die samenwonen met studenten, commerciële relaties of jongeren tot 21 jaar. Wie in 2014 al bijstand had, krijgt per 1 juli met de kostendelersnorm te maken.

Wajong

Jonggehandicapten komen alleen nog in de Wajong (75 procent van het minimumloon) als ze niet kunnen werken. Arbeidsgehandicapten die wel kunnen werken, komen vanaf 2015 in de bijstand als ze geen baan hebben. Wie al voor 2010 in de Wajong kwam, wordt op termijn opnieuw gekeurd. Bedrijfsleven en overheid leveren tot 2026 125 duizend banen voor in eerste instantie arbeidsgehandicapten en later ook mensen met bijstand.

pensioen

De AOW-leeftijd gaat voor het derde achtereenvolgende jaar met een maand omhoog: tot 65 jaar en drie maanden.

patiënt

De ziektekostenverzekering wordt duurder. De premie voor de basisverzekering stijgt en het eigen risico wordt hoger. Wie zelf een ziekenhuis wil kiezen voor behandeling, moet goed de kleine lettertjes lezen. Er zijn selectiefpolissen waarbij moet worden bijbetaald als de behandeling plaatsvindt in een niet gecontracteerd ziekenhuis.

Een verzekering opzeggen kan vandaag nog; tot 1 februari kan een nieuwe polis worden afgesloten. Er zijn twee echte budgetpolissen die de patiënt weinig keuze laten naar welke arts of welk ziekenhuis hij kan. Univé Zekur heeft 23 ziekenhuizen gecontracteerd, Zilveren Kruis Achmea Budgetpolis heeft 56 ziekenhuizen gecontracteerd. Met een aantal naturapolissen kan een kankerpatiënt naar elk ziekenhuis.

Wie langdurige zorg nodig heeft, kan te maken krijgen met ingrijpende veranderingen. De zwaarste langdurige zorg valt vanaf 1 januari onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarmee verdwijnt de AWBZ. Wie met een AWBZ-indicatie in een instelling woont, kan daar blijven. Wie een indicatie voor AWBZ-zorg heeft, valt onder een overgangsregeling. Wie veel hulp nodig heeft, houdt die. Wie minder hulp nodig heeft, krijgt te maken met de gemeente of de zorgverzekeraar.

Ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen krijgen in veel gevallen te maken met hun gemeente. De Wet maatschappelijke opvang (Wmo) regelt dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De gemeente bepaalt, in overleg met de burger, welke hulp daarvoor nodig is en of een beroep kan worden gedaan op buren of familie. Ook de jeugdhulp valt onder de gemeente.

consument

De inkomstenbelasting gaat omhoog. Het belastingtarief van de eerste schijf (tot 19.822 euro) wordt 36,50 procent (was 36,25). De tweede schijf (42 procent) wordt opgerekt: van 56.531 naar 57.585 euro. Daarboven begint de derde schijf: 52 procent.

Voor 5- tot 6 miljoen mensen volgt een naheffing of een lagere teruggaaf over 2014, omdat de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk is geworden en de Belastingdienst dat vorig jaar niet kon verwerken. Dat komt neer op gemiddeld 150 euro. Wie het aangaat krijgt eenmalig automatisch vier maanden extra de tijd om te betalen.

De aftrek van de hypotheekrente wordt verder afgebouwd, met 1 procentpunt. Het tarief bedraagt 51 procent voor zover de aftrek plaatsvindt tegen het tarief van de hoogste schijf.

In 2014 mochten ouders maximaal een ton belastingvrij schenken aan hun kinderen als die dat gebruikten voor de aanschaf of verbouwing van een eigen woning. In 2015 geldt weer de gebruikelijke regeling en is het maximum 52.752 euro.

Het lage btw-tarief (6 procent) op arbeid bij de renovatie en het herstel van woningen die ouder zijn dan twee jaar is verlengd tot 1 juli.

De hoogte van de huurtoeslag blijft ongewijzigd.

De accijns op sigaretten (pakje van 19) of shag (pakje van 40 gram) gaat met 9 cent omhoog .

De accijns op lpg stijgt met 0,7 cent per liter. De accijns op benzine, kerosine en diesel gaat met 0,9 procent omhoog.

Wie meer verdient dan het minimumloon, krijgt minder zorgtoeslag. Wie samenwoont, krijgt geen toeslag als het gezamenlijke jaarinkomen hoger is dan 32.655 euro. Wie het minimumloon of minder verdient, krijgt meer zorgtoeslag.

kinderen

Veel kindregelingen verdwijnen of worden aangepast. Het gaat vooral om een vereenvoudiging. De regelingen die werden uitbetaald via gemeente, Sociale Verzekeringsbank of UWV komen in het kindgebonden budget. Dat geldt ook voor de alleenstaandeouderkorting die via de inkomstenbelasting werd verrekend. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen krijgt een alleenstaande ouder maximaal 3.050 euro meer kindgebonden budget. In principe hebben mensen daarover in december bericht gehad.

De kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het inkomen en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Per kind is er recht op toeslag voor maximaal 230 uur per maand.

Basiszorgverzekering

De belangrijkste veranderingen:

De premie stijgt, met maximaal 12,5 procent. Het eigen risico gaat met 15 euro omhoog, naar 375 euro. De wijkverpleging valt onder de basisverzekering; hiervoor geldt geen eigen risico. Lage inkomens hebben recht op zorgtoeslag, deze gaat een paar euro per maand omhoog. De niet-invasieve prenatale test (NIPT) zit in het basispakket en wordt voor alle vrouwen vergoed. Er zijn nog maar drie verzekeraars die onbeperkt fysiotherapie vergoeden zonder dat daaraan een medische selectie voorafgaat. Zes andere vergoeden de fysiotherapie wel volledig, maar na een medische selectie.

Zelf berekenen

Voor meer informatie of het berekenen van toeslagen: via vk.nl/premiepagina komt u terecht bij verdere informatie van de rijksoverheid, de Sociale Verzekeringsbank en zorgverzekeringsvergelijker Independer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden