Premie WAO-gat naar werknemers

Werknemers en werkgevers krijgen ten minste 1,6 miljard euro terug aan te veel betaalde WAO-gatpremies. In de ene bedrijfstak krijgen werknemers een paar honderd euro uitgekeerd....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Volgende maand ontvangen bijna vierhonderdduizend werknemers in de kleinmetaal tussen de 150 en 200 euro extra brutoloon. Dit is de teruggave van te veel betaalde premies voor de WAO-gatverzekering. In veel andere sectoren is het geld nog niet uitgekeerd omdat werkgevers en bonden nog afspraken moeten maken over de uitbetaling.

In 2005 hebben werknemers ongeveer 700 miljoen euro aan WAO-gatpremies betaald. Werkgevers waren goed voor 900 miljoen euro. Het jaar daarvoor betaalden bedrijven en werknemers een vergelijkbaar bedrag. Als gevolg van de omvorming van de WAO in de WIA, stond tegenover deze premies geen dekking. Dit was voorzien, maar de WAO-gatverzekering werd gehandhaafd voor het geval de WIA niet of later zou worden ingevoerd. De bijdrage van werknemers aan de verzekering lag vaak tussen de 20 en 30 euro bruto per maand.

‘Die premies moeten terug naar de werkgevers en de werknemers’, zegt Ap Fraterman van de werkgeversorganisatie AWVN. ‘In sommige sectoren worden de premies geparkeerd. De verzekeraar wil dit geld gebruiken voor een nieuwe aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die verzekering zorgt voor een aanvulling op de WIA-uitkering, de opvolger van de WAO.

‘Dit is een vorm van koppelverkoop’, zegt Fraterman. ‘Wij zijn voor de koninklijke weg: eerst de premies terug naar de ondernemingen en de werkgevers en dan pas praten over een nieuwe verzekering. Een ander probleem is dat verzekeraars 10 tot 20 procent administratie- en poliskosten willen inhouden.’

‘Verzekeraars hebben inmiddels 650 miljoen euro terugbetaald aan bedrijven’, zegt Henny Zoontjes van het Verbond voor Verzekeraars. ‘Gemiddeld wordt 11 procent aan kosten ingehouden. Dat zijn de kosten die verzekeraars hebben gemaakt om de verzekering in de lucht te houden.’

‘In vrijwel alle gevallen loopt de premieterugbetaling via de werkgever’, zegt Richard Gielen, woordvoerder van vakcentrale FNV. ‘De werkgever heeft immers de collectieve verzekering afgesloten bij de verzekeraar.

Werknemers in sectoren waar de WAO-gatverzekering was ondergebracht bij het pensioenfonds krijgen zelden geld terug. De premie was een klein deel van de pensioenpremie. Zo hoeven ruim een miljoen ambtenaren en onderwijzers bij pensioenfonds ABP niet te rekenen op premierestitutie. ABP gebruikt de geïnde premies om de aanvullende WAO-uitkeringen te betalen. Het pensioenfonds heeft geen kapitaal apart gezet om deze risico’s af te dekken, zoals verzekeraars hebben gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden