PPG verwijt AkzoNobel aanhoudend gebrek aan fatsoen, vijandige overname dreigt

AkzoNobel heeft ook het derde overnamevoorstel van de Amerikaanse rivaal PPG Industries afgewezen. Het Nederlandse verf- en chemieconcern blijft erbij dat zijn eigen plannen voor een zelfstandig bestaan beter zijn voor alle betrokkenen. Daarom wil het niet om tafel met PPG. De Amerikanen, die eerder dreigden met een vijandige overname als ook hun derde bod, van zo'n 27 miljard euro, zou worden afgewezen, zijn 'teleurgesteld'.

Personeel van AkzoNobel demonstreert tegen de overnameplannen van het Amerikaanse PPG. Beeld null
Personeel van AkzoNobel demonstreert tegen de overnameplannen van het Amerikaanse PPG.

PPG blijft erbij dat zijn overnamevoorstel voor de aandeelhouders van AkzoNobel financieel aantrekkelijker is dan de strategie die de Nederlandse branchegenoot onlangs ontvouwde. Dat AkzoNobel weigert serieus in gesprek te gaan, getuigt volgens de Amerikanen van 'een aanhoudend gebrek aan fatsoenlijk ondernemingsbestuur'. Uit de verklaring van Akzo Nobel van maandagochtend bleek dat Akzo Nobel-baas Ton Büchner en president-commissaris Antony Burgmans afgelopen zaterdag in Rotterdam een gesprek hebben gehad met PPG-baas Michael McGarry en commissaris Hugh Grant.

Een hartelijk en respectvol gesprek

Volgens Büchner ging het om een 'hartelijk en respectvol gesprek', dat deel uitmaakte van de grondige bestudering door Akzo Nobel van het derde bod van PPG. Volgens de Amerikanen, die het initiatief namen voor de ontmoeting, duurde het gesprek echter minder dan anderhalf uur en begon het met de mededeling van Büchner en Burgmans dat het niet ging om onderhandelingen. Ook weigerden de Nederlanders vragen te beantwoorden over hun eigen toekomstplannen, aldus PPG.

Büchner zei maandag dat hij en Burgmans 'open' het gesprek met PPG ingingen. Nieuwe inzichten heeft dat niet opgeleverd, aldus de Akzo-baas. Uiteindelijk kwam Akzo tot de conclusie dat er diverse risico's aan de bieding zitten, zoals mogelijke bezwaren van mededingingsautoriteiten. Ook is het bod een onderwaardering van het bedrijf, aldus Akzo, dat er verder op wijst dat PPG nog nooit een overname van deze omvang heeft gedaan.

De beslissing om het voorstel van PPG af te wijzen volgt na een diepteanalyse, waarbij de bestuurders en commissarissen van Akzo spraken met financiële en juridische adviseurs. Het bedrijf houdt vertrouwen in de eigen strategie, zo benadrukte het in een verklaring. Daarbij wordt het bedrijf gesplitst en worden de uitkeringen aan aandeelhouders opgevoerd. Büchner wilde in een toelichting niet speculeren op eventuele vervolgstappen van PPG.

Applaus vanuit de zaal

Door de afwijzing van het derde bod was Akzo vanmorgen de grootste daler in de AEX, met een min van bijna 3 procent. De herhaalde weigering te onderhandelen met PPG zal ook slecht vallen bij de grote Angelsakische aandeelhouders van Akzo. Elliott Advisors en Causeway Capital Management wilden eerder al dat beide bedrijven om tafel zouden gaan en waren 'extreem teleurgesteld' dat het nog niet zover was gekomen. PPG zei eerder al bij een afwijzing een vijandelijke overname niet uit te sluiten. Daarbij stapt de jager direct naar de aandeelhouders zonder een akkoord met het bestuur van de over te nemen onderneming.

Tijdens een veelbesproken aandeelhoudersvergadering van het belaagde AkzoNobel, eind april, riep de voorzitter van de ondernemingsraad de Akzo-top op 'niet te zwichten voor de hedgefondsen', doelend op de Angelsaksische aandeelhouders die PPG steunen in de hoop op flinke winsten. Volgens hem moet Akzo 'de rug recht houden' en kiezen voor de werknemers, die Akzo groot hebben gemaakt. Na zijn woorden - strekking: weg met PPG - klonk langdurig applaus vanuit de zaal. Ook demissionair VVD-minister Henk Kamp en diverse oud-topmannen steunen het verzet, omdat het van levensbelang is dat een Nederlandse multinational vanuit Nederland wordt geleid.

Meer over de strijd om AkzoNobel

Het is openlijk oorlog tussen AkzoNobel en PPG. Wat is er gebeurd? (+)

De Volkskrant interviewde AkzoNobel-topman Ton Büchner over misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan: zijn aandeelhouders ervan overtuigen dat zij het vijandige overnamebod van het Amerikaanse PPG moeten afwijzen (+).

Demissionair minister Kamp wil een verplichte wachttijd invoeren voor bedrijven die ten prooi dreigen te vallen aan een vijandelijke overname. Is dat een goed idee? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden