PPG: uiterlijk 1 juni komt er een nieuw bod op AkzoNobel

Twee keer al heeft AkzoNobel de ongevraagde Amerikaanse avances hardhandig afgewezen, maar PPG Industries geeft niet op. Uiterlijk 1 juni ligt er bij toezichthouder AFM een concept-bod op het Nederlandse verf- en chemiebedrijf, of AkzoNobel dat nou leuk vindt of niet.

Vullen van verfblikken in de Sikkens-fabriek van AkzoNobel.Beeld anp

Volgens de Nederlandse overnameregels moest PPG uiterlijk woensdag iets van zich laten horen en zo geschiedde. De Amerikanen vinden een overname van Akzo ondanks het verzet nog steeds een goed idee. Sterker nog: PPG-baas Michael McGarry is er alleen maar meer in gaan geloven.

Het samengaan van beide ondernemingen zal leiden tot een sterker bedrijf, dat kan zorgen voor toekomstige groei en waardevermeerdering. Ook heeft PPG naar eigen zeggen positieve reacties gekregen van aandeelhouders in Nederland, Groot-Brittannië en de VS. PPG onderstreept verder nog eens zijn toezeggingen voor onder meer arbeidscontracten, sociale plannen en onderzoek en ontwikkeling na de overname. Op eventuele kartelbezwaren zouden de Amerikanen verder 'gedetailleerde antwoorden' hebben.

PPG herhaalt het verzoek aan AkzoNobel om het gesprek aan te gaan, maar ook woensdag werd dat geweigerd. Het Nederlandse bedrijf vindt het bod nog steeds 'onacceptabel'. AkzoNobel is 'volledig gericht' op zijn eigen plannen voor de toekomst, die op 19 april naar buiten worden gebracht. Dan moet topman Ton Büchner de aandeelhouders zien uit te leggen dat ze niet moeten kiezen voor het Amerikaanse bod van 90 euro per aandeel. AkzoNobel sloot woensdag in Amsterdam 1,5 procent hoger, op 79,10 euro.

Lees meer over de pogingen van PPG om AkzoNobel over te nemen

Deze clausule uit 1928 beschermt AkzoNobel nog altijd tegen 'vijandige bieders'
PPG kan AkzoNobel ondanks het Nederlandse verzet wel overnemen door de meerderheid van de aandeelhouders achter zich te krijgen, maar de Amerikanen kunnen vervolgens geen eigen bestuurders en commissarissen benoemen om de overname af te ronden, en de bedrijven samen te voegen. Ze stuiten op een dubbele beschermingswal.

Amerikaanse bedrijvenjacht is nog niet over (+)
Mogelijk willen Amerikaanse bedrijven nog snel hun slag slaan in Europa voordat het te laat is. Nu de Amerikaanse president en Europese politici het nieuwe evangelie van het economisch nationalisme preken, kunnen ze niet langer wachten.

Hoe jager Akzo Nobel veranderde in prooi PPG
Dat Akzo Nobel zich verzet tegen een overnamebod valt te billijken vanwege dreigend banenverlies. Maar vijandige overnames liggen overal op de loer.

Amerikanen lanceren gelikt charmeoffensief in slag om AkzoNobel (+)
Met het bezoek van PPG-topman Michael H. McGarry eind maart ging een nauwkeurig voorbereide pr-operatie van start. Doel van de missie: hoe krijgen we de weigerachtige Nederlandse branchegenoot AkzoNobel middenin vijandelijk gebied alsnog in handen.

Aandeelhouders AkzoNobel dreigen met opstand tegen concernleiding
De overnamestrijd tussen AkzoNobel en zijn Amerikaanse branchegenoot PPG stevent af op een vijandig bod. De weigering van Akzo om met PPG te praten, valt internationaal verkeerd. Maar nationaal klinkt er steun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden