'Pownews onzorgvuldig met ex-bestuurder Buma/Stemra'

De raad voor de journalistiek is van oordeel dat omroep Pownews zijn boekje te buiten is gegaan door het voormalig Buma/Stemra-bestuurslid Jochem Gerrits 'corrupt' te noemen. De omroep deed die uitspraak in een uitzending van november vorig jaar.

David van der Heeden

In de uitzending was een telefoongesprek te horen waarin Gerrits zijn diensten aanbood in de zaak van componist Melchior Rietveldt, die een miljoen aan achterstallige rechten claimde voor het gebruik van zijn werk in spotjes van de Stichting Brein.

Het filmpje, met daarin Rietveldts muziek, was uitgerekend bedoeld om piraterij tegen te gaan. Gerrits op zijn beurt bood, nog in zijn functie als bestuurslid, Rietveldt aan zijn werk onder te brengen bij diens muziekuitgeverij en zo zorg te dragen voor de afdracht van het geld. Gerrits zei dit te willen doen voor een derde van het geclaimde bedrag.

Na de uitzending stapte Gerrits op als bestuurslid van Buma/Stemra, en deed zijn beklag bij de Raad voor de Journalistiek. Hij zou niet hebben geweten dat het gesprek met Pownews werd opgenomen, en ook zouden hem uitspraken zijn ontlokt. Verder zond de omroep alleen een montage uit van het gesprek, en niet de integrale versie die 30 minuten duurde.

Onzorgvuldig
Het plaatsen van een link naar het volledig gesprek, zoals Pownews in tweede instantie deed, achtte de raad niet voldoende. Pownews heeft, zo oordeelde de raad, onzorgvuldig gehandeld. De omroep moet de uitspraak nu online zetten, of in een uitzending behandelen, zo meldt Novum Nieuws.

Eerder oordeelde de rechter dat Buma/Stemra de belangen van Melchior Rietveldt beter moet behartigen. De rechtenorganisatie geeft aan wel degelijk geld voor Rietveldts werk te hebben geïnd, maar zijn werk is op zo'n groot aantal dvd's gebruikt, dat niet meer is te overzien waar het geld gehaald moet worden.

Rietveldt kreeg daarop een voorschot van 20.000 euro toegewezen. Het door hem gevraagde voorschot van zo'n 165.000 euro kende de rechter niet toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden