Potentiële kopers blijven onrust stoken bij AkzoNobel, nu door paaien werknemers

Elliott Management, het hedgefonds van de Amerikaan Paul Singer, blijft onrust stoken bij verffabrikant AkzoNobel. Vrijdagmorgen werd een volgende knuppel in het hoenderhok gegooid waarmee getracht werd de werknemers te paaien voor het overnamebod van PPG. Als AkzoNobel zelfstandig blijft, kost dat zesduizend banen, rekende Elliott het topmanagement van AkzoNobel voor.

Peter de Waard
Een medewerker van AkzoNobel. Beeld anp
Een medewerker van AkzoNobel.Beeld anp

Elliott zegt, op grond van wat een onafhankelijk onderzoek van het adviesbureau ChemQuest wordt genoemd, te moeten concluderen dat de werknemers van AkzoNobel meer werkzekerheid hebben als PPG Industries de nieuwe eigenaar wordt.

PPG heeft al tot drie keer een bod uitgebracht op AkzoNobel. Het laatste bod is 97 euro. AkzoNobel zegt dat zorgvuldig te bestuderen, maar weigert met de top van PPG te gaan praten. Deze week deden al geruchten de ronde dat Ton Buchner c.s. zelfs voor een bod van 97 euro niet door de bocht zal gaan en zich met hand en tand tegen een overname zal blijven verzetten. De koers blijft voorlopig ook steken onder de 80 euro.

Het sommetje dat Elliott naar buiten brengt, is gebaseerd op het feit dat AkzoNobel de divisie Speciale Chemicaliën wil afsplitsen om winstgevender te kunnen worden. Dat kost 6.400 banen, aldus Elliott. Als PPG het bedrijf zou overnemen, gaat maar een kwart van dat aantal banen verloren.

AkzoNobel verwijst het rapport naar de prullenmand. Het bedrijf zegt wel degelijk een groeistrategie te hebben waarvan de afsplitsing van speciale chemicaliën juist een essentieel onderdeel vormt. Naast Elliott Management zouden deze acht aandeelhouders zich hebben uitgesproken voor het bod van PPG. Het zijn allemaal buitenlanders: Causeway, Templeton, USS, Harris, Tweedy, Threadneedle, Henderson en Southeastern Concentrated Value.

Nederlandse pensioenfondsen, en ook het Amerikaanse Blackrock, houden vooralsnog de kaarten tegen de borst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden