Postzegelmarkt: zeepbel van de kleine man

AMSTERDAM Het wordt wel ‘het aandeel van de kleine man’ genoemd. Maar de postzegelmarkt doet het nog slechter dan de echte aandelenmarkt....

Van onze verslaggever Peter de Waard

‘Er is te veel aanbod en er is te veel gespeculeerd’, erkent voorzitter Martijn Bulterman van de NVHP. De NVHP brengt elke twee jaar een nieuwe catalogus uit die wel de bijbel van de postzegelverzamelaar wordt genoemd. In de nieuwe catalogus zijn bijna alle prijzen van naoorlogse zegels afgewaardeerd. Daar staat tegenover dat vooroorlogse zegels nog altijd in waarde stijgen. ‘Het hangt van de kwaliteit af. Meer voor sommige postzegels wordt nog altijd 30- tot 50 duizend euro per stuk betaald’, aldus Bulterman.

Er wordt volgens hem ook flink gespeculeerd op de markt. Postzegels verzamelen wordt beschouwd als een hobby maar toch ook stiekem als een appeltje voor de dorst. In 1956 – het jaar dat de EEG tot stand kwam – bracht Nederland twee Europazegels op de markt van respectievelijk 10 en 25 cent. In de decennia daarop liepen de prijzen flink op, tot een record van 120 euro voor deze twee zegels in 2003. Vorig jaar was de prijs al gedaald naar 60 euro. ‘Nu krijg je er hoogstens nog 45 euro voor’, aldus Bulterman.

Het aantal postzegelverzamelaars is nog altijd groot. ‘Dankzij de vergrijzing. De overgrote meerderheid is 50- of 60-plusser. Het probleem is dat zij bijna alle zegels al hebben. Dus als er wat op de markt komt, is er niet veel vraag.’

De markt is overvoerd met zegels omdat verzamelaars in plaats van enkele zegels jarenlang hele bladen met zegels hebben gekocht. De meeste verzamelaars hebben veel in reserve. Daarnaast worden er door PTT Post nog altijd veel zegels uitgegeven. Twintig jaar geleden bracht PTT Post hoogstens vijf nieuwe series per jaar op de markt. Nu zijn dat er zeker tien.

En omdat door het toenemend e-mail- en sms-verkeer er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd, belandt daarvan het overgrote deel bij verzamelaars.

In 1990 werd volgens Bulterman voor in totaal 5 euro aan nieuwe zegels uitgegeven, in 2010 is dat gestegen tot liefst 65 euro. Daartoe behoren behalve de serie kinder- en ouderzegels series over de Nederlandse vuurtorens en de Boekenweek.

Volgens Bulterman is er voor verzamelaars niet echt reden tot klagen. ‘Postzegels zijn nog altijd een goede belegging. De beide EEG-zegels uit 1956 van 10 en 25 cent doen nu 45 euro. Dat blijft een goed rendement. En als je de hele verzameling van 1852 tot nu neemt, is de waarde vorig jaar maar met 2 procent gedaald.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden