Postzegel wordt snel duurder

De postzegelprijs stijgt in Nederland harder dan in omringende landen. In tien jaar tijd werd de zegel bijna 50 procent duurder. Hierdoor is Nederland van goedkoop land inmiddels in de Europese middenmoot beland.

null Beeld
Beeld

De prijsstijgingen hebben volgens PostNL een duidelijk verband met de almaar dalende postomzetten. Dat bleek ook maandag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De afgelopen drie maanden verstuurden Nederlanders 11,2 procent minder brieven dan een jaar eerder. En, redeneert PostNL, dalen de volumes, dan moet de postzegelprijs stijgen om de postbezorging betaalbaar te houden. Vanaf 1 januari 2016, werd vorige week bekend, stijgt de zegelprijs dan ook van 69 naar 73 cent (in 2006 was dat nog 39 cent). Toezichthouder ACM heeft ingestemd met de stijging.

Die is fors in vergelijking met andere Europese landen, blijkt uit een onderzoek van Deutsche Post DHL naar de postprijzen in 31 Europese landen. De gemiddelde Europese postzegelprijs nam de afgelopen tien jaar, gecorrigeerd naar inflatie, met 22 procent toe, in Nederland met bijna 50 procent. Volgens een woordvoerder van PostNL komt dat vooral doordat de prijzen in Nederland tien jaar geleden laag waren.

Sortering van de post bij het sorteercentrum in Den Haag. Beeld anp
Sortering van de post bij het sorteercentrum in Den Haag.Beeld anp

Europees gemiddelde

Waar Nederlanders momenteel 69 cent betalen voor het versturen van een brief tot 20 gram, ligt het Europees gemiddelde iets lager (66 cent). Maar de prijzen verschillen sterk in Europa: van 26 cent in Malta tot 1,34 euro in Denemarken. Die verschillen hebben vooral te maken met de werking van de lokale postmarkten. Arbeidskosten zijn een belangrijke factor (reden voor de lage prijs in Malta), maar ook zoiets als staatssteun. Zo geeft België vrij veel subsidie aan het enige postbedrijf, terwijl in Nederland en Noorwegen meerdere bedrijven concurreren op een vrije markt. Dat heeft gevolgen voor de zegelprijs. Bovendien vangen niet alle landen de volumedaling op de postmarkt op dezelfde manier op. Zo bespaart Denemarken door nauwelijks nog 24-uurspost aan te bieden. Voor de meeste binnenlandse post geldt een wachttijd van drie tot vier dagen.

Duitsland is een vreemde eend in de bijt. Gecorrigeerd naar inflatie werd een postzegel daar de afgelopen tien jaar goedkoper. Dat komt, blijkt uit de studie van Deutsche Post, doordat Duitsland nog altijd de grootste postmarkt van Europa is. En hoe meer brieven er binnen een land worden verstuurd, hoe goedkoper een postbezorger te werk kan gaan en hoe lager de prijs van een postzegel is.

null Beeld anp
Beeld anp

Loonkosten

Maandag bleek overigens dat PostNL van meer last heeft dan de Nederlandse onmin brieven te schrijven alleen. Doordat het bedrijf dit kwartaal een aantal zelfstandige pakketbezorgers in dienst nam, stegen de loonkosten aanzienlijk. Dat had negatieve gevolgen voor de cijfers. PostNL moet zich al jaren publiekelijk verantwoorden voor zijn zzp-beleid, vooral omdat de zelfstandig postbezorgers in realiteit vaak een verkapt dienstverband blijken te hebben. Na een nieuwe reeks stakingen besloot PostNL dit kwartaal daarom een deel van deze groep officieel in te lijven. De uiteindelijke omzet was 780 miljoen euro, de operationele winst 23 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden