Nieuws
PostNL zegt contract op met onderaannemer die hogere vergoeding eist via de rechter
De onderaannemer die PostNL voor de rechter heeft gesleept wegens te lage tarieven, is door de pakkettenreus aan de kant gezet. Zijn overeenkomst werd ontbonden wegens ‘een gebrek aan vertrouwen’.
In een brief aan de onderaannemer, die in handen is van de Volkskrant, stelt het pakkettenbedrijf dat er ‘onvoldoende basis’ is om de overeenkomst voort te zetten. Als reden daarvoor wordt de dagvaarding genoemd die ondernemer Ruud Wassenaar in april dit jaar naar PostNL heeft verstuurd. De voorzitter van de belangenclub voor pakketdistributeurs (BVPD) eiste daarin hogere vergoedingen.
Volgens Wassenaar zou hij sinds de invoering van het stoptarief in 2007 (een vergoeding per adres waar succesvol is bezorgd) door PostNL zijn ‘afgeknepen’ en ‘misleid’. Zo’n 70 procent van de PostNL-pakketten wordt bezorgd via zelfstandig ondernemers als Wassenaar. Het tarief dat zij daarvoor krijgen wordt periodiek naar beneden bijgesteld. Volgens PostNL omdat bezorgers als gevolg van het toegenomen pakketvolume meer stops per straat kunnen afhandelen. Volgens Wassenaar zijn de tarieven al jaren niet meer toereikend.
PostNL concludeert uit de dagvaarding dat Wassenaar ‘geen enkel vertrouwen meer had in de samenwerking met PostNL’ en daarom was een voortzetting daarvan niet mogelijk. Vandaar dat hij begin juni onverwacht bezoek kreeg van directielid Derk Jan Adelerhof. ‘Hij had een grote witte envelop in zijn handen, en daarin zat die brief’, vertelt Wassenaar. Na 16 jaar voor PostNL te hebben gereden zou de overeenkomst met zijn belangrijkste opdrachtgever binnen drie maanden worden ontbonden. ‘Dat was een bittere pil.’
Consequenties
Het is niet voor het eerst dat PostNL de contracten van ondernemers ontbindt. In 2015 stuurde ze 19 pakketbezorgers, die actievoerden voor hogere tarieven, wegens ‘intimidatie’ de laan uit. Wassenaar had dus wel verwacht dat zijn gang naar de rechter consequenties zou hebben. ‘Maar er moet iets veranderen in de pakkettenbranche. De overheid grijpt niet in terwijl je ziet wat er gebeurt als ondernemers steeds verder worden uitgeknepen. Wie het netjes wil doen, houdt niets over en wie wel wat wil verdienen, gaat illegale wegen zoeken.’
De Inspectie SZW concludeerde vorig jaar al dat misstanden in de branche eerder regel zijn dan uitzondering. Bij 9 op de 10 onderzochte koeriersbedrijven werden overtredingen geconstateerd: bezorgers werden onderbetaald, werkten zwart of hadden geen werkvergunning. In België vormden die misstanden aanleiding om PostNL en GLS voor de rechter te dagen wegens ‘sociale fraude’. Afgelopen week vond de eerste regiezitting plaats in Antwerpen. Het daadwerkelijke proces gaat volgend najaar van start.
Het proces dat Wassenaar tegen PostNL heeft aangespannen, dient naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar. Hoewel hij aanvankelijk ook wilde procederen tegen het beëindigen van zijn overeenkomst, heeft hij besloten zich erbij neer te leggen. De tarieven zijn volgens hem tijdens de pakkettenhausse in de lockdown dusdanig omlaag gegaan dat hij, nu het weer rustiger is, toch niet meer zou uitkomen.
Van zijn elf personeelsleden zijn er zeven overgenomen door PostNL. Zijn bussen niet, die waren te oud. ‘Het zijn nu wel krappe maanden’, zegt Wassenaar. ‘Maar het geeft ook een hoop rust. Ik ben net voor het eerst in vijf jaar een weekje op vakantie geweest - naar een huisje in Brabant.’