PostNL wijst na 'zorgvuldig afwegen' ongevraagd bod van Bpost af

PostNL heeft het overnamebod van het Belgische Bpost afgewezen. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De Nederlandse post- en pakketbezorger heeft het bod 'zorgvuldig afgewogen' en besloten 'het ongevraagde en voorwaardelijke voorstel van Bpost af te wijzen', aldus een persbericht.

Een postbezorger in Delft. Beeld anp
Een postbezorger in Delft.Beeld anp

Er is vertrouwen in de zelfstandigheid, luidt een van de afwijzingsmotieven van PostNL. Ook vindt het bestuur de huidige overnameprijs van 5,40 euro 'onvoldoende overtuigend'.

Een ander belangrijke argument om Bpost af te wijzen, is de vrees dat na de overname de Belgische staat de dienst uitmaakt bij de Nederlanders. PostNL is volledig geprivatiseerd, het beursgenoteerde Bpost is voor meerderheid van de aandelen in handen van de Belgische staat. Na de overname zou het aandelenbelang van de Belgische overheid verwateren tot een minderheidsbelang van zo'n 40 procent, maar daarmee heeft de overheid volgens PostNL nog steeds een flinke vinger in de pap.

De overnamestrijd hoeft nog niet gestreden te zijn. Het persbericht klinkt koel en definitief, maar dat hoort bij het overnamespel. Bpost kan er ook een uitnodiging in lezen om met een hoger overnamebod te komen en de Belgische overheid aan te sporen met een gebaar te komen dat de zorgen rond staatsbemoeienis wegneemt. Bij de overname van KLM door Air France in 2003 zijn afspraken gemaakt over de afbouw van staatsbelangen. Dit zou de Belgische overheid eveneens kunnen doen.

Vijandig bod

Een andere optie is een vijandig bod te doen op PostNL. Dat zou geen rekening houden met gevoeligheden, maar hoog genoeg zijn zodat dat aandeelhouders zonder blikken of blozen hun stukken van de hand doen.

'We zijn ontgoocheld', zegt fondsmanager Paul de Meyer van de Belgische grootaandeelhouder Capfi Delen Asset Management (een kleine 5 procent van de stukken) over de afwijzing. 'Het bod is een aanzienlijke premie boven de marktwaarde. Dit is zeker de moeite waard om over verder te praten.'

Ook grootaandeelhouder John de Mol vindt dat PostNL om de tafel moet met de Belgen. Dat liet fondsbeheerder Frank Botman van De Mols beleggingsmaatschappij Dasym weten aan Het Financieele Dagblad. 'Ik heb met verbazing uit de media vernomen dat er geen dialoog is', citeert de zakenkrant hem. Volgens het FD zou De Mol, die sinds vorig jaar aandelen in het bedrijf heeft, zo'n 60 miljoen euro rijker worden van de verkoop.

Waarom willen de Belgen PostNL zo graag hebben?

Lees hier vijf redenen.

Een bezorger van PostNL in Den Hoorn. Beeld anp
Een bezorger van PostNL in Den Hoorn.Beeld anp

'Indianenverhalen'

De grootste aandeelhouders zijn de Amerikaanse beleggingsmaatschappijen Causeway Capital Management en Fidelity Management and Research. Zij bezitten elk een kleine 10 procent van de aandelen. De eerste zit in Los Angeles, de tweede in Boston. Ze hebben nog geen standpunt naar buiten gebracht.

Eerder lieten premier Mark Rutte en Henk Kamp, minister van Economische Zaken, zich negatief uit over een overname van PostNL door de Belgen. Ze noemen een overname een stap in de verkeerde richting.

Koen van Gerven, topman van Bpost, deed die uitspraken donderdag in De Telegraaf af als 'indianenverhalen.' 'Wij drijven een beursgenoteerde onderneming en zijn geen verlengstuk van de staat', aldus Gerven tegen De Telegraaf.

Die uitspraak staat weer haaks op die van Alexander de Croo, de Belgische minister die gaat over postzaken. De Croo zei vorige week dat het bestuur van Bpost bij een staatsbelang van 40 procent geen enkele beslissing kan nemen waar de politiek het mee oneens is.

PostNL heeft niks te winnen bij fusie met Belgische concurrent

Fusies waarbij de bovenliggende partij de zwakste is, draaien vaak uit op een mislukking. Lees hier het commentaar van Pieter Klok.

Wat pleit er voor en tegen een overname door Bpost

Het grootste voordeel voor PostNL is dat het na een overname onder de vleugels zou komen van een concurrent die goed in de slappe was zit. Meer dan 600 miljoen euro staat er op de balans van Bpost. Het gaat al jaren neerwaarts met postenbezorging in Nederland en het bezorgen van pakketten compenseert dat nog onvoldoende.
Bovendien heeft PostNL in Nederland last concurrentie op de postmarkt. Een sterke broeder kan dus uitkomst bieden.

Bpost heeft nagenoeg een monopolie in België op de brievenpost en profiteert van subsidies van de overheid voor het bezorgen van kranten. Samen kunnen de twee bepaalde kostenvoordelen behalen, zoals het fuseren van distributiecentra in het Zuiden van Nederland met die in het Noorden van België.

Er kleven ook nadelen aan. PostNL heeft al gesaneerd onder zijn personeel. Wanneer de volumes verder dalen, zal Bpost ondanks eerdere beloften mogelijk toch het mes in het Nederlandse personeel moeten zetten omdat het bedrijf het dan met natuurlijk verloop niet redt. Tevens valt te beargumenteren dat de kostenvoordelen van een overname vooral in het voordeel van de Belgen werken. Die zullen eerder een distributiecentrum in Nederland sluiten dan in België. Ook kan één van de hoofdkantoren dicht, zegt analist André Mulder van Kepler Cheuvreux. 'En dan sluit men altijd die van de overgenomen partij.'

Dalende postvolumes of niet, post bezorgen blijft een nutfunctie. Linke soep dus om dat uit handen te geven aan een buitenlandsbedrijf? Zwaar overtrokken, vindt Mulder. De universele postdienst is bij wet vastgelegd, wat een minimaal aantal brievenbussen en dagen aan postbezorging garandeert. Mulder: 'Dat kan Bpost niet aan zijn laars lappen.' Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei vrijdag dat er voor het kabinet geen 'directe aanknopingspunten' zijn een mogelijke overname te blokkeren. De nationale veiligheid is niet in het geding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden