Nieuwse-commerce

PostNL profiteert van internetwinkels: helft omzet komt van webwinkelen

Van PostNL kan Jan Modaal niet genoeg bestellen bij Bol, Amazon, Zalando, Coolblue en andere webwinkels. Volgens de jongste kwartaalcijfers dankt de post- en pakjesbezorger inmiddels de helft van zijn omzet aan de zegeningen van e-commerce (het containerbegrip voor webwinkelen).

Redactie
Pakketjes op het distributiecentrum van PostNL. Beeld ANP
Pakketjes op het distributiecentrum van PostNL.Beeld ANP

In het tweede kwartaal steeg de omzet van 666 miljoen euro vorig jaar naar 681 miljoen eind juli. De winst uit ‘voortgezette bedrijfsactiviteiten’ kwam voor belastingen en afschrijvingen uit op 25 miljoen, tegen 9 miljoen een jaar geleden. Voor dit jaar mikt het bedrijf op een winst van tussen de 170 miljoen tot 200 miljoen euro. ‘We bevestigen onze verwachtingen voor 2019’, aldus ceo Herna Verhagen.

PostNL bezorgde in het tweede kwartaal van dit jaar 13 procent meer pakjes. De bezorging van brieven – ‘geadresseerde post’ in het jargon van de posterijen – daalde opnieuw, met 9 procent. Vanwege het opdrogen van de brievenstroom en ‘ongerichte’ post kondigde PostNL aan dat het zijn kleinere concurrent Sandd wil overnemen, voor 130 miljoen euro. De twee postbedrijven moeten nog wel het groene licht krijgen voor dat huwelijk van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De toezichthouder moet nagaan of de combinatie niet een monopolie vormt. Als de ACMdwars mocht gaan liggen willen PostNL en Sandd alsnog toestemming verkrijgen van de overheid, op grond van ‘gewichtige redenen van algemeen belang, zoals gedefinieerd in artikel 47 van de Mededingingswet.’ Verhagen kondigde maandag ook de verkoop aan van Postcon, de Duitse dochter van PostNL.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden