PostNL presteert beter dan verwacht

PostNL weet zijn grootscheepse reorganisatie sneller door te voeren dan verwacht. De operatie levert daardoor grotere besparingen en een beter resultaat op dan eerder aangegeven. Dat meldde het postbedrijf maandag.

Chauffeurs van PostNL hebben hun staking uitgebreid naar twee andere distributiecentra, in Katwijk en Amsterdam-Noord, juni 2013. Beeld anp

'De reorganisatie begint vruchten af te werpen', stelde bestuursvoorzitter Herna Verhagen. 'De kostenbesparingen liggen voor op schema en compenseren de krimp op de Nederlandse postmarkt.' PostNL rekent nu op een besparing van 90 tot 110 miljoen euro in 2013, waar eerder werd uitgegaan van 60 tot 80 miljoen euro. Het onderliggende contante bedrijfsresultaat komt dit jaar uit op 130 tot 160 miljoen euro, waar eerder werd gerekend op 50 tot 90 miljoen euro.

De kosten voor de reorganisatie drukten de nettowinst, exclusief het belang in TNT Express, afgelopen kwartaal tot 2 miljoen euro. Een jaar eerder boekte het bedrijf nog een winst van 12 miljoen euro. De omzet zakte vorig kwartaal met 2 procent tot 1 miljard euro. Die daling kwam doordat het Britse pond minder waard werd. Afgezien van wisselkoerseffecten bleef de omzet stabiel.

PostNL bezorgde vorig kwartaal ruim 12 procent minder post in Nederland dan een jaar eerder. Die krimp werd deels gecompenseerd door een groei van 8 procent in de bezorging van pakketjes. Ook de buitenlandse activiteiten van het bedrijf groeiden door.

PostNL liep vorig jaar tegen grote problemen aan, doordat de reorganisatie te voortvarend werd ingezet en de kwaliteit van de bezorging onder druk kwam te staan. Volgens financieel directeur Jan Bos werden de verwachtingen voor de besparingen dit jaar daarom in eerste instantie voorzichtig ingeschat, maar zijn de problemen verholpen. 'De reorganisatie loopt goed', gaf hij aan. 'Dat zien we ook aan de kwaliteit van de bezorging.' Die kwaliteit verbeterde in het derde kwartaal. Volgens PostNL werd 96,6 procent van de Nederlandse post op tijd bezorgd, tegen 96,3 procent in het tweede kwartaal.

Het belang in TNT Express was aan het einde van het derde kwartaal 1,1 miljard euro waard, 207 miljoen euro meer dan aan het einde van het tweede kwartaal. De waardestijging verandert volgens Bos niets aan de plannen van PostNL met de aandelen, waarvan de verkoop op 'middellange termijn' wordt overwogen. De financieel directeur wilde niet aangeven wat voor PostNL een aantrekkelijke koers is om de stukken te verkopen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden