PostNL loopt nog niet warm voor overnamebod Bpost

Het Belgische postbedrijf Bpost heeft zijn bod op het Nederlandse PostNL verhoogd. Volgens een persbericht van Bpost dat zondag werd gepubliceerd, zal het bedrijf nu 5,65 euro per aandeel betalen, 11 procent meer dan in het eerdere bod.

Het logo van Bpost. Beeld epa
Het logo van Bpost.Beeld epa

Het zou dit keer gaan om een vriendschappelijk bod: Bpost benadrukt dat het bod alleen door zal gaan als de raad van bestuur en de raad van commissarissen akkoord gaan met het voorstel. Bpost wil 2,825 euro per aandeel in cash betalen, en de rest gaat in aandelen Bpost. Het overnamebedrag is 2,5 miljard euro.

PostNL liet weten zich over het bod te beraden en dat er sinds de vorige overnamepoging geen contact meer met Bpost is geweest. Maandagochtend bracht het postbedrijf de kwartaalcijfers naar buiten. PostNL rapporteerde een nettoverlies van 9 miljoen euro, maar een verbeterde operationele winst, gecorrigeerd voor pensioenverplichtingen en voorzieningen, in vergelijking met vorig jaar.

Het Financieele Dagblad schrijft dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) een overname als 'een stap terug' bestempelt voor PostNL. Volgens de minister doet PostNL het zelfstandig goed, terwijl Bpost voor 51 procent in handen van de staat is. De Belgische bonden zijn juist bezorgd over de privatisering van Bpost: de staat zal na overname nog maar voor 40 procent eigenaar zijn.

Ook vakbond FNV toont zich sceptisch over het bod. Bpost beloofde zondagavond op termijn duizenden extra banen tussen Nederland en België te kunnen verdelen, maar volgens de vakbond is het nog maar afwachten of de fusie echt werk oplevert. De Belgische bonden zijn eveneens bezorgd. De socialistische vakbond ACOD Post noemt de garantie de pensioenlasten van PostNL-medewerkers te dragen 'een molensteen rond de nek van het Bpost-personeel'.

Benelux

Volgens Bpost zou het bedrijf na een overname in staat zijn de postmarkt in de Benelux te beheersen, zowel in de brievenbezorging als in de pakketpost.

De avances van Bpost begonnen al in mei van dit jaar. Toen bereidden de Belgen een bod voor van 5,10 euro per aandeel. Dat bod liep stuk, onder andere op problemen met de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument en Markt.

PostNL is duidelijk groter dan Bpost, maar lijkt nu toch door de Belgen te worden verzwolgen. Dat komt ondermeer doordat de beurswaarde van het Belgische bedrijf veel hoger ligt: met een waarde van 4,8 miljard euro is Bpost bijna drie keer zo groot als de 1,7 miljard van PostNL. Bovendien zit Bpost op een berg cash die bij de huidige rentestand nagenoeg niets oplevert.

En hoewel Bpost veel kleiner is dan PostNL, is de potentie van de Belgische markt een stuk groter. Terwijl brievenpost in Nederland in een rap tempo afneemt, blijft deze afdeling in België goed beheersbaar. In Nederland is het webwinkelen bovendien al immens populair, maar in België zijn er nog veel groeimogelijkheden.

Sinds 2010 heeft Bpost al Nederlandse postbodes in dienst in de grensgebieden en PostNL maakt gebruik van honderden Bpost-ophaalpunten. Ook verdeelt PostNL wekelijks al meer dan 200 duizend pakketjes in Vlaanderen.

Het aandeel PostNL sloot vrijdag op 4,71 euro.

De banden tussen PostNL en Bpost werden de laatste jaren steeds hechter, schreven economie-redacteuren Jarl van der Ploeg en Nanda Troost in mei.

Profielen Bpost en PostNL

Bpost

Hoofdkantoor: Brussel
Topman: Koen Van Gerven
Opgericht: de Belgische postdienst werd in 1830 een overheidsdienst

Bpost ging in 2013 naar de beurs in Brussel. De Belgische overheid bezit nog iets meer dan 50 procent van de aandelen.
Bpost bezorgt dagelijks 9,1 miljoen brieven en 126.000 pakjes en telt 1.342 postkantoren en postpunten.

Werknemers: 24.700 (2015). Bpost is wereldwijd actief
Omzet 2015: 2,4 miljard euro

PostNL

Historie: PostNL is de erfopvolger van het postonderdeel van het voormalige staatsbedrijf PTT. Dat bedrijf ging in 1994 onder de naam KPN naar de beurs. Na de overname van het Australische TNT werden de post- en expressdivisies in 1998 onder de naam TPG afgescheiden van de telecommunicatieactiviteiten van KPN. In 2006 werd de naam van het bedrijf veranderd in TNT. De postactiviteiten van TNT werden na een splitsing voortgezet in het zelfstandige beursgenoteerde bedrijf PostNL.

Activiteiten: PostNL verzendt en ontvangt post en postpakketten in dertien landen. Afgelopen jaar bezorgde PostNL in Nederland alleen al 2,4 miljard poststukken en 156 miljoen postpaketten.

Bestuur: Bestuursvoorzitter Herna Verhagen, sinds april 2012.

Personeel: wereldwijd ruim 49 duizend medewerkers.

Financiële gegevens: PostNL behaalde in 2015 een omzet van krap 3,5 miljard euro. Het onderliggende bedrijfsresultaat kwam uit op 303 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden