PostNL krijgt nieuwe klappen, TMG is weer winstgevend

De winnaar & verliezer van de week

Beeld ANP

Herna Verhagen - PostNL

Machtigste vrouw opereert in keurslijf

Intermediair noemde haar ooit de machtigste vrouw van Nederland. Maar eigenlijk zit ze in een keurslijf. Er is geen ondernemer in Nederland die op een commerciële markt moet opereren met zo weinig speelruimte als Herna Verhagen, de hoogste baas van PostNL.

Op een groeimarkt is dat al moeilijk vol te houden, laat staan op een krimpmarkt. Geen land kent zoveel marktwerking bij de postbezorging als Nederland. Er worden allerlei verplichtingen aan PostNL opgedragen (vijf dagen bezorgen, mensen in vaste dienst en het openstellen van de eigen organisatie tegen gereguleerde tarieven en condities aan de concurrenten), maar dan kun je niet verwachten dat er een beurswaardige onderneming overblijft die ook aandeelhouders van buitenaf kan behagen.

Maandag kelderde het aandeel op de beurs nog eens 17 procent, nadat nieuwe tegenvallers waren aangekondigd.

Het aanbod van post valt sneller dan verwacht terug en de dienstverlening aan derden wordt duurder. Staatssecretaris Mona Keijzer wil een 'Postdialoog', maar het beste zou zijn PostNL te nationaliseren. Postbesteller kan weer een keurige ambtenarenbaan worden.

Herna Verhagen zal dan alleen haar salaris moeten terugbrengen van 1,4 miljoen euro naar de Balkenende-norm. Maar ze hoeft niet meer te klagen.

Winnaar: Gert Ysebaert - Mediahuis

De bezem is er meteen doorheen gegaan

Vorig jaar zei Gert Ysebaert, de baas van de Belgische krantenuitgeverij Mediahuis, in deze krant dat De Telegraaf Media Groep (TMG) geen zelfreinigend vermogen meer had.

Dus hij zou er wel eens flink de bezem doorhalen. En deze week - precies een jaar nadat hij een akkoord bereikte over de overname van TMG - floreert de uitgever van de wakkere krant weer. Zelden zal een baas zo gemakkelijk 'de zwaarste klus ooit' - want zo noemde hij het - hebben voltooid. De top van TMG is geschoond en de dure externe adviseurs zijn de deur gewezen. En het zat ook nog even mee op de advertentiemarkt.

Beeld ANP

Als dochter van Mediahuis zit TMG weer in de plus, terwijl het als beursfonds verliesgevend was door teruglopende advertenties en abonnementen. Hoewel Mediahuis vanwege een concurrerend bod van John de Mols Talpa ver moest gaan bij de overname, lijkt het zich niet te hebben vertild. Mediahuis maakte in 2017 toch nog winst.

Ysebaert is ooit begonnen als journalist, maar werd in 1989 manager en klom naar de top van een uitgever die steeds meer uitdijde en nu de Gazet van Antwerpen, De Standaard, NRC en TMG in handen heeft. Ysebaert zal niet vergenoegd achterover leunen: 'Ik ben niet snel tevreden. Nooit volgens mijn omgeving en veel mensen vinden dat een vervelende karaktertrek. Zodra ik een doel bereik, kijk ik al naar iets anders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.