PostNL is bereid zzp'ers vaste baan te geven

PostNL is bereid zelfstandige pakketbezorgers een aanbod te doen om in dienst te treden bij het bedrijf. De felle kritiek op de schijnzelfstandigheid onder pakketbezorgers heeft PostNL doen besluiten om zzp'ers, als dat nodig is en zij dat zelf willen, een vaste baan te geven. Hoeveel mensen op het aanbod willen ingaan, is nog onbekend.

Een zzp'er die werkt voor PostNL.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

De 1.150 zelfstandige pakketbezorgers van PostNL zijn door hun karige verdiensten en grote afhankelijkheid van hun vaak enige opdrachtgever symbool geworden van schijnzelfstandigheid.

'We zijn er niet blind voor dat de meningen over zelfstandigen in de samenleving veranderen', zegt Yme Pasma, directeur pakketten Benelux van PostNL. 'Wij zijn een bedrijf van de straat en zullen altijd mee blijven veranderen.'

PostNL is voor zover bekend het eerste bedrijf dat op grote schaal aanbiedt om zzp'ers in dienst te nemen. Over de positie van de zeker 100 duizend zelfstandigen aan de onderkant van de arbeidsmarkt woedt een felle politieke discussie. FNV-voorman Ton Heerts opperde deze week om de zelfstandigenaftrek af te schaffen om schijnzelfstandigheid te ontmoedigen.

Het voorstel van PostNL is opmerkelijk, omdat de marktleider op de Nederlandse pakkettenmarkt tot nu toe altijd ontkende dat er een probleem was met schijnzelfstandigheid onder zijn pakketbezorgers. Het bedrijf kreeg de afgelopen weken opnieuw kritiek op het flinterdunne onderscheid tussen werknemers en veel van zijn in naam zelfstandige pakketbezorgers. De Volkskrant berichtte eind vorige maand dat PostNL jarenlang geheime afspraken had met de Belastingdienst. De fiscus beschouwde de pakketbezorgers als zzp'ers en niet als werknemers.

Lees ook: Geheime deal PostNL met fiscus over pakjesbezorgers

PostNL heeft jarenlang geheime afspraken gemaakt met de Belastingdienst om pakketbezorgers fiscaal gunstig te laten werken. Van de drieduizend pakketbezorgers die voor PostNL rondrijden, zijn er slechts vijfhonderd in dienst van het bedrijf. De anderen zijn veelal zzp'er. Maar welke rechten hebben zij?

Nu biedt PostNL zelfstandige postbestellers na alle kritiek toch een vaste baan aan. Waarom? 'Misschien ook wel om te laten horen dat het altijd beter kan', zegt directeur Yme Pasma.

Bestelbus

Een deel van de tweeduizend zzp-pakketbezorgers van PostNL is afhankelijk van het postbedrijf als enige opdrachtgever. Mede door de dure bestelbus die zzp'ers van PostNL moeten aanschaffen houden ze slechts een schamel loon over, vindt FNV. De vakbond liet uitrekenen dat als zzp'ers, net als gewone werknemers, willen sparen voor hun pensioen, ze maandelijks minder overhouden dan het minimumloon van 1.300 euro netto. Volgens PostNL, dat uitgaat van andere berekeningen, houden zzp'ers netto 1.950 euro in de maand over.

FNV-bestuurder Reinier Stroo reageert 'voorzichtig positief' op het voorstel van PostNL, maar houdt wel een slag om de arm zolang niet duidelijk is hoeveel zzp'ers PostNL bereid is in dienst te nemen, en onder welke voorwaarden. Stroo vindt verder dat er een eind moet komen aan de concurrentie op arbeidskosten tussen werknemers en zelfstandigen bij PostNL, waardoor er een 'race to the bottom' ontstaat. PostNL vermoedt dat slechts een deel van de pakketbezorgers op het aanbod zal ingaan. Het bedrijf zegt sinds vorige zomer al 250 pakketbezorgers in dienst te hebben genomen.

'Heel goed nieuws'

CNV-bestuurder Aynur Polat spreekt van 'heel goed nieuws', maar hoopt wel dat PostNL overweegt om ook ontslagen postbodes en chauffeurs een contract aan te bieden als pakketbezorger.

Pakketbezorgersvoorman Maurice Jacobs, voorzitter van belangenvereniging Subcopartners, is te spreken over het voorstel van PostNL. 'Ik denk dat het een goede optie is. Op deze manier krijg je vanzelf een schifting tussen wie in dienst wil en wie zelfstandig ondernemer wil blijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden