PostNL gaat ontslag extra belonen

PostNL gaat werknemers extra belonen als ze na een aankondiging van een reorganisatie vlug en vrijwillig vertrekken. De vertrekpremie kan oplopen tot maximaal vijf maandsalarissen bovenop de standaard vertrekregeling. Dat staat in een principeovereenkomst die met de vakbonden is gesloten voor de komende vijf jaar.

Tot vijf maandsalarissen extra bij vrijwillig vertrek Beeld Kees van de Veen / Hollandse Hoogte

PostNL heeft dit plan opgesteld omdat het postbedrijf verwacht dat de komende periode reorganisaties nodig zijn. Door de krimpende postmarkt is er voor de 19 duizend betrokken werknemers vermoedelijk minder werk beschikbaar. Het plan loopt van begin 2016 tot eind 2020. Hoe veel banen verdwijnen is nog onbekend.

Het sociaal plan bestaat uit verschillende fases waarin medewerkers per fase andere vergoedingen en begeleiding kunnen krijgen als ze vertrekken bij PostNL. Hoe eerder je vertrekt, hoe hoger de vergoeding. De leden van de vakbonden moeten nog instemmen met de overeenkomst.

'Een pakket zoals dit is nog niet eerder verschenen', zegt een tevreden woordvoerder van vakbond FNV. 'Werknemers zien waar ze aan toe zijn, en dat ze meer geld krijgen als ze een snel vertrek en begeleiding accepteren.'

Alle medewerkers wordt opgeroepen zich actief bij te scholen ter voorbereiding op een eventueel vertrek. Een vrijwillig vertrek na de aankondiging van een reorganisatie levert de hoogste vergoeding op: een transitievergoeding naar ander werk, de opzegtermijn en vijf maanden salaris worden uitbetaald. Als al bekend is dat een werknemer moet vertrekken en hij stapt meteen op, krijgt hij in plaats van vijf, vier maanden salaris mee.

CEO Herna Verhagen en CFO Jan Bos tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van PostNL. Beeld anp

60+ arrangement

Naast een snel vertrek beloont PostNL bezorgers die kiezen voor begeleiding bij het zoeken naar ander werk. Volgens een woordvoerder is die begeleiding effectief. 'Via dit programma hebben we in de afgelopen jaren al zevenduizend mensen geholpen naar een ander bestaan, binnen ons bedrijf of daarbuiten.'

Kiest een werknemer voor een snel vertrek noch voor begeleiding, dan volgt ontslag met de laagst mogelijke vergoeding.

Voor medewerkers vanaf 60 jaar geldt een speciale regeling. Zij kunnen vervroegd met pensioen gaan. Werknemers kunnen met volledig pensioen gaan of parttime blijven doorwerken met een hogere pensioenopbouw. Een andere mogelijkheid is het '60+ arrangement'. Dan werkt een bezorger nog 60 procent en krijgt hij 80 procent uitbetaald. Met 63 jaar moet de werknemer met pensioen zijn.

De principeovereenkomst is onder andere gesloten met bonden FNV en CNV. De vakbondsleden stemmen naar verwachting eind november over de overeenkomst. Wat die stemming zal opleveren is van te voren niet goed in te schatten volgens de FNV. 'De begeleiding van werk naar werk is intensief', zegt de woordvoerder. 'Een aantal leden vindt dat belangrijk maar anderen willen 'geld en rot op met je PostNL', zodra hun baan op de tocht komt te staan. Het is afwachten welk sentiment de doorslag geeft.'

Stukloon

Het lijkt erop dat het stukloon in Nederland zijn langste tijd heeft gehad. Na onderzoek bij pakjesbezorger DHL adviseert de arbeidsinspectie het stukloon af te schaffen, omdat veel bezorgers dan veel minder verdienen dan het minimumloon, soms tot 40 procent minder.

Dit blijkt uit een uitzending van onderzoeksprogramma Argos, vanmiddag om 14.00 uur op NPO Radio 1. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt de uitkomsten 'een schande' en komt in het najaar met voorstellen deze vorm van uitbuiting aan te pakken. Hoe ver Asscher kan gaan, hangt af van de steun die hij krijgt van coalitiepartner VVD.

Argos liep mee met de arbeidsinspectie, die onderzoek deed naar de situatie van twintig pakketbezorgers bij DHL. Van de ongeveer vijfduizend pakketbezorgers bij DHL krijgen er 2.700 per afgeleverd pakketje betaald.

Opmerkelijk is dat de inspectie weliswaar vaststelt dat de pakketbezorgers onder het minimumloon uitkomen, maar toegeeft dat ze deze constructie niet goed kan controleren. Dat komt door de niet-transparante loonstroken en variabelen als vertragingen door files of doordat de bezorger zijn pakje niet kan afleveren omdat er niemand thuis is. 'Een heel belangrijke aanbeveling die wij hebben gedaan, is af te stappen van het stukloon en te gaan belonen op basis van gewerkte uren', zegt een van de arbeidsinspecteurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.