PostNL biedt zzp'ers vast contract: kan de vlag nu uit?

Na aanhoudende kritiek op schijnzelfstandigheid onder pakketbezorgers, is PostNL alsnog bereid deze zzp'ers een vast contract te geven. Dat meldt de Volkskrant vanochtend. Betekent dat nu dat de vlag uit kan? Daar lijkt het niet op. 'Er moet haast wel een addertje onder het gras zitten', zegt bezorger Mark Meertens (35).

Een pakketbezorger van PostNL, niet een van de bezorgers in dit stukBeeld anp

Meertens werkt sinds 3,5 jaar als zelfstandige voor het postbedrijf. Hij zag vanmorgen tevreden collega's, enkelen waren zelfs opgetogen, 'alsof er al een overwinning was behaald'. Zelf is Meertens een stuk sceptischer over de uitspraken die PostNL-directeur Yme Pasma in een interview met deze krant deed over het aanbieden van vaste contracten. 'De voorwaarden zijn nog niet bekend. Voorheen was er geen sprake van dat PostNL bereid zou zijn ons in loondienst te nemen, het kwam voor mij volkomen als verrassing. Er moet haast wel een addertje onder het gras zitten.'

Zijn collega Marco (45), die niet met zijn achternaam vermeld wil worden, doet daar nog een schepje bovenop. 'PostNL is al jaren bezig met dit soort ninja-acties.' Ze reageren wel op kritiek, maar alleen omdat ze imagoschade willen voorkomen, vindt hij. 'Ze zien het aan de top gewoon als een spel en doen nu net alsof ze ontzettend zijn geschrokken van de cijfers van vakbond FNV.'

Directeur pakketten Benelux van PostNL Yme PasmaBeeld Cigdem Yuksel

Onder het minimumloon

Die cijfers, van FNV Transport en Logistiek, laten zien dat zzp'ers bij PostNL onder het minimumloon van 1300 euro netto per maand duiken. Dat is het gevolg van de kosten die de zelfstandige zelf moet dragen. Waar werknemers in vaste dienst automatisch verzekerd zijn tegen ziekte en pensioen opbouwen, moeten de zzp'ers dat zelf regelen en betalen. Daarnaast zijn ze verplicht een dure bestelbus aan te schaffen voor hun werk als pakketbezorger, maar moeten ze deze wel zelf betalen.

'Ze willen hier vast alsnog een slaatje uit slaan', vervolgt Marco. Hij voorziet dat het bedrijf de zzp'ers een contract aanbiedt met een maandsalaris dat maar net boven het minimumloon uitkomt. 'Dan betalen ze alsnog ver beneden peil. De gemiddelde bezorger in loondienst verdient toch zeker 1600 à 1700 euro netto.' Hoewel de voorwaarden nog niet bekend zijn, is hij uiterst sceptisch. 'Over onze ruggen probeert het bedrijf nu positief in het nieuws te komen.'

Kritiek

PostNL ligt al langer onder vuur omdat het bedrijf jarenlang geheime afspraken had met de Belastingdienst. Zo konden de zzp'ers fiscaal gunstig voor het voormalige staatsbedrijf werken. PostNL is volgens het onderzoek van FNV met de zzp'ers jaarlijks ruim 30 miljoen euro goedkoper uit dan wanneer vaste werknemers de pakjes zouden bezorgen.

'Die 30 miljoen vergroot wel onze onderhandelingsruimte' , zegt Meertens, die minder pessimistisch is dan zijn collega Marco. 'Ze bieden ons nu de keuze: in loondienst of doorgaan als ondernemer. Als zzp'er weet je nu precies hoeveel je opdrachtgever bespaart door mensen zoals jou niet in dienst te nemen. Dat kunnen we gebruiken om op z'n minst een eerlijk zzp-tarief te eisen.' Komt PostNL niet aan dergelijke eisen tegemoet, dan kunnen de werknemers dus besluiten dat ze een contract willen.

PostNL vermoedt dat slechts een deel van de pakketbezorgers op het aanbod zal ingaan. Meertens denkt dat ze liever de zzp'ers een hoger tarief geven, dan dat ze iedereen massaal in dienst moeten nemen.

Twee bezorgers van PostNL, niet de geïnterviewdenBeeld anp

Compensatie

Beide heren zijn het erover eens dat hun werkgever in elk geval een compensatie moet bieden aan de mensen die in vaste dienst gaan. 'Niet alleen voor de investering in de dure bestelbus, maar ook voor de opgebouwde schulden als gevolg van de karige tarieven waarvoor we jarenlang werkten', zegt Meertens. 'Het is een stap in de goede richting, maar de winst is zeker niet binnen', besluit hij.

Zijn collega Marco zal alleen ingaan op het aanbod als hij een contract voor onbepaalde tijd krijgt en zijn zzp-jaren als dienstjaren worden meegenomen bij de inschaling van het loon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden