PostNL afgestraft op de beurs na afwijzing overnamebod

'Wat ons betreft is het hoofdstuk Bpost gesloten'

PostNL heeft het finale overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen. Dat heeft het postbedrijf woensdag bekendgemaakt. Volgens PostNL staan het gehele bestuur en alle commissarissen achter het besluit om niet met de Belgen in zee te gaan. Na de persconferentie zakte PostNL flink in waarde op de beurs in Amsterdam. Het was met afstand de grootste verliezer bij de middelgrote fondsen.

Beeld anp

Over de geboden prijs van in totaal zo'n 2,5 miljard euro repte PostNL met geen woord. De Telegraaf meldde woensdag nog dat een deel van de raad van commissarissen van PostNL vond dat het bedrijf eigenlijk verplicht is om te gaan praten met de Belgen. Volgens persbureau Reuters drongen ook de grootaandeelhouders van PostNL aan om het bod in beraad te nemen. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de belangen van particuliere beleggers behartigt, sloot zich daarbij aan.

Maar volgens de president-commissaris van PostNL, Michiel Boersma, zou dat onverstandig zijn. 'Toen wij eerder dit jaar met Bpost praatten, was dat onder geheimhouding', zei hij. 'Maar nu liggen we onder de schijnwerpers. Wij kunnen niet meer gewoon een kopje koffie drinken, men verwacht dan dat er een deal komt. Je kan dan niet meer terug.'

Een overname door Bpost leidt niet tot een succesvolle combinatie, zegt PostNL ook. Het bedrijf vreest negatieve gevolgen voor het eigen personeel en voor de positie van PostNL als uitvoerder van de basispostdienst in ons land. Een eerder bod dat Bpost begin november uitbracht, werd ook terzijde geschoven door PostNL. Dat vond het bod te laag.

CFO Jan Bos, CEO Herna Verhagen en voorzitter van de Raad van Commissarissen Michiel Boersma tijdens een persconferentie over de afwijzing van het finale overnamevoorstel. Beeld anp

Buitenlandse inmenging

De Belgen hebben vanaf het begin gezegd na een definitieve afwijzing geen vijandig overnamebod te zullen doen. Een bod is vijandig als het bestuur van de over te nemen partij tegen is, zoals nu bij PostNL. Nu het Nederlandse postbedrijf weer niet akkoord gaat, zal Bpost zich naar eigen zeggen terugtrekken.

Minister Kamp liet eerder al weten weinig te voelen voor inmenging van de Belgische overheid in de Nederlandse postbezorging. Iets meer dan de helft van de aandelen van Bpost is namelijk nog in handen van de Belgische overheid. Kamp gaat op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken of de Postwet kan worden aangepast, om zo te voorkomen dat PostNL in buitenlandse staatshanden valt.

FNV staat achter het besluit om het finale bod af te wijzen. Dat liet de vakbond woensdag weten. 'Natuurlijk waren we benieuwd naar de inhoud van het voorstel van Bpost om ruim 3000 extra banen in Nederland en België te creëren', zei bestuurder Ger Deleij. 'Maar tot op heden heeft Bpost dit in alle biedingen nooit concreet gemaakt.'

De handelwijze van de Belgen in de afgelopen weken geeft FNV naar eigen zeggen weinig vertrouwen in de aansturing van PostNL, indien het wel tot een overname zou zijn gekomen. 'Wat ons betreft is het hoofdstuk Bpost gesloten', aldus Deleij.

Lees ook

Bpost zit achter PostNL aan, NN wil Delta Lloyd. De huidige fusie-explosie vertoont alle kenmerken van een bubbel - met dank aan de ECB.

Waarom willen de Belgen PostNL zo graag hebben? Onder posterijen is het eten of gegeten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.